Hulladékért virágot Nyíregyházán

Nyíregyháza önkormányzata és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. évente két alkalommal rendezi meg a Hulladékért virágot akciót. Aki különválogatott papír-, műanyag, öblösüveg-, fém- és csomagolási hulladékot, valamint italos kartondobozokat visz a BUSZACSA parkolójában lévő gyűjtőhelyre, utalványt vagy növényi hulladékból készült komposztot kap.

 NÉPSZERŰ A HULLADÉKGYŰJTŐ AKCIÓ

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta: az akció ötlete onnan származik, hogy a szakemberek azt tapasztalták, a tavaszi lomtalanításkor a városlakók sok olyan hulladékanyagot is utcára tesznek, amelyek újrahasznosíthatók. Ezért gondoltak arra, hogy megszervezik a szelektív hulladékgyűjtő akciót, amely a kezdetek óta népszerű.
– Több ezer kilogramm hulladékanyag gyűlik össze egy-egy ilyen akció során – mondta Petró Árpád ügyvezető. – Úgy látjuk, hogy vannak olyanok, akik direkt erre az akcióra gyűjtik a hulladékukat, ők jelentős mennyiséget visznek a gyűjtőhelyre, és évek óta vissza-visszatérnek. A Hulladékért virágot akció minden évben sikeres, általában 50–60 tonna hulladékot is be tudunk gyűjteni. Az akciót több szempontból is fontosnak tartjuk, egyrészt népszerűsíti a környezettudatos magatartást, azt, hogy a városlakók az újrahasznosítható anyagokat ne a kommunális hulladékkal együtt dobják ki, másrészt fontos, hogy lecsökkentsük a kommunális hulladék mennyiségét, ami az utóbbi években kimondottan nagy mértékű megtakarítást is eredményez.
A tavalyi két gyűjtőakció során papírból 54 ezer kilogrammot vittek a városlakók a gyűjtőhelyre, PET-palackból 5 ezer, üvegből 10 ezer, műanyagból 2800, fémből 582, italos kartondobozból pedig 268 kilogrammnyi gyűlt össze.

MÁRCIUS 16-ÁN KEZDŐDIK AZ AKCIÓ

A tavaszi hulladékgyűjtési akció március 16-a és 28-a között tart. A kéthetes akció idején a BUSZACSA parkolójában lévő gyűjtőhely hétköznapokon reggel 8 és délután 5, szombaton pedig reggel 8 és délután 2 óra között tart nyitva. A Hulladékért virágot akció során kapott utalványok többek között virág, fürdőjegy, de akár színházjegy vásárlására is beválthatók.

F. A.