Hosszú távra terveznek és fejlesztenek Nyíregyházán a nagy munkaadók
Hosszú távra terveznek és fejlesztenek Nyíregyházán a nagy munkaadók

Korábbi lapszámainkban önkormányzati fejlesztések, beruházások, rendezvények mentén pillantottunk vissza 2019-re. Az alábbi összeállításban néhány olyan jelentős foglalkoztatót, multinacionális céget szólítottunk meg, melyek a város meghatározó adófizetői.

Itt is érvényes: valóban a teljesség igénye nélkül, részben kiindulva a tavalyi híradásokból, és az esetleg már korábban beharangozott tervekből. Tettük ezt azért is, mert a szerkesztőségünknek adott évértékelő-évindító interjújában dr. Kovács Ferenc polgármester úgy fogalmazott: a 2019-ben kezdődött önkormányzati ciklus első számú feladata az infrastruktúra további fejlesztése mellett az új befektetők megnyerése lesz, amihez a közúti és közüzemi háttér is adott. Mint a következőkből kiderül: a nagy multicégek jó, segítő partnernek tartják a várost, önkormányzatot, szívesen és tartósan terveznek Nyíregyházával.

Dinamikus fejlődés a Continentalnál - „Érdemes Nyíregyházára üzletet hozni”

Dinamikus fejlődésen ment keresztül a Continental nyíregyházi gyára az elmúlt években. A siker egyik fontos összetevője az ügyvezető szerint a városvezetéssel való kiváló együttműködés volt. A cég célja 2020-ban a minőségi gyártás, a költséghatékonyság és az emberi kapcsolatok további fejlesztése.

Az elmúlt években folyamatos kapacitásbővítés zajlott a Continental nyíregyházi gyárában. Így biztonsággal tudják kiszolgálni vevőiket. 2020 nem tűnik könnyű évnek a járműipar és a világgazdaság lassulása miatt, ezért újabb kihívásokkal kell szembenéznie a cégnek

– mondta el szerkesztőségünknek a ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetője.

A városnak is elismerés

Adorján Zoltán hozzátette:

Nem kell azonban félnünk attól, hogy Nyíregyháza nehéz helyzetbe kerül, ha jól tudunk teljesíteni a magunk számára megfogalmazott legfontosabb mutatók terén. Ezek a költséghatékonyság, a minőség és az emberi kapcsolatok. Egy német igazgatónkat idézném, ami mindenképpen leírja az elmúlt időszakot: „A Continentalnál ismert az, hogy Nyíregyhá­zára érdemes üzletet hozni”. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a cégnek, hanem a városnak is elismerés, hiszen az elmúlt években a várossal szoros együttműködésben tudtuk bővíteni a tevékenységünket.

Közel hat évtizede

A Continental nyíregyházi gyárában 1962 óta folyik különböző gumiipari termékek gyártása. A ’70-es évek elejétől gyártott légrugók fejlesztése és előállítása is ehhez a gyárhoz kötődik. A társaság 2004 novemberében olvadt be a Continental ContiTech divíziójába, 2014 óta pedig ContiTech Magyarország Kft.-ként folytatja működését. Napjainkban a cég a műszaki gumiter­mék­-gyártás 3 nagy piaci területén is aktívan részt vesz: a kaucsukkeverékek, kamionokhoz, vezetőülésekhez, vasúti kocsikhoz és kabinokhoz kötődő légrugórendszerek, járműipari hűtő-fűtő tömlők gyártásában és értékesítésében, valamint egyes légrugó termékek fejlesztésében. A társadalmi felelősségvállalásból is kiveszik a részüket, mint korábban többször leírtuk: nem véletlen a Continental Aréna névadása, a cég jelentősen támogatja a város sportját.

Bővült a tevékenységünk az elmúlt években, jelentősen bővítettük az árbevételünket és a létszámunkat azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, amik az elmúlt hét évben zajlottak le a gyárunkban.

(Adorján Zoltán ügyvezető)

 

Az Eissmann is fejlesztett 2019-ben - Városi nívódíjat kapott tavaly a stabil cég

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése tavaly év végén nívódíjat adományozott az Eissmann Automotive Hungaria Kft. részére, mely jelentősen hozzájárul a város gazdasági életének fejlődéséhez.

Az 1964-ben alapított, németországi székhelyű vállalatcsoport első leányvállalata 1997-ben alakult meg a megyeszékhelyen, mely a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően azóta is kiemelt helyen szerepel az össztermelési struktúrában.

Csúcson a cégcsoportban

A 2019-es gyárbővítés után 24 ezer négyzetméterre gyarapodott a két gyártócsarnok, ahol már 900 dolgozót foglalkoztatnak, 26 milliárdos évi forgalom mellett. A tavalyi több mint 2 milliárd forintos fejlesztés nyomán most zajlik az új épületben a fröccsöntő gépek próbaüzeme, de papíron már megtervezték a csarnok teljes berendezését. Az új eszközök az eddigi méreteket túlszárnyalva, üléshátsók öntésére is alkalmasak lesznek. A nyíregyházi gyárban prémium kategóriás autókhoz készülnek autóipari belső elemek. Sebességváltók, légzsákokat takaró szerkezetek, illetve bőr-műbõr belső burkolatok. A nyíregyházi nívódíj mellett a cég megszerezte az Eissmann legjobb gyára címet, illetve néhány éve egy európai versenyben a kategóriagyőzelmet is, emellett bőséges a cég kínálata a dolgozók szabadidős és sportprogramjaiban is.

Perspektíva a dolgozóknak

A dolgozóknak is azt szoktuk mondani, mi perspektívát adunk. Az idén lesz az Eissmann 23 éve Nyíregyházán, az első leányvállalata volt a csoportnak, tehát egy stabil munkahelyet kínálunk, nem szezonális munkát. A forgalmunk és létszámunk is folyamatosan nőtt, ez várható erre az évre is. Folyamatosan beruházunk, fejlesztünk

– fogalmazta meg filozófiájukat Böszörményi Attila, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató hozzátette:hosszú időre terveznek a városban, melynek vezetésével folyamatos kommunikációban vannak, dr. Kovács Ferenc polgármester különböző fórumokon tudakolja az õ igényeiket, illetve tájékoztatja őket is a tervezett fejlesztésekről.

Erre kiváló példa, hogy a gyár környékén a Bottyán János, a Derkovits, a Tó utca mindegyikét felújították, valamint a beruházásaink során az állami támogatások lebonyolításában is mindig aktív szerepet vállalt a város, ezt ezúton is köszönöm

– mondta az igazgató. Az Eissmann is több száz millió forint értékű adóval szerepel a nyíregyházi költségvetésben.

Folyamatosan beruházunk, fejlesztünk, javítjuk a munkakörülményeinket, fejlesztjük a technológiánkat, termékeinket, egy modern gyár vagyunk.

(Böszörményi Attila ügyvezető)

 

A 2019-es sikerek után nagy fejlesztés indul - Százmillió eurós beruházás az Electroluxnál

Európai viszonylatban is nagyon sikeresen zárult a 2019-es év az Electrolux nyíregyházi gyárában. A gyártás folyamatosan stabil volt, a minőség kiemelkedő és elkészült a tízmilliomodik termék is. 2020-ban elkezdődik annak a százmillió eurós beruházásnak a tervezése, amely 2023-ra fejeződik be.

Stabil gyártás, európai szintű fejlődés és minőség jellemezte 2019-ben az Electrolux nyíregyházi gyárát. Ezen kívül tavaly novemberben elkészült az üzemben a tízmilliomodik termék, ami szintén fontos mérföldkő volt az Electrolux életében. Szintén tavaly jelentették be, hogy óriási fejlesztés fog megvalósulni 2020 és 2023 között, 100 millió euróból. A legmodernebb technológiával, felső kategóriás, csökkentett energiafogyasztású, az Európai Unió új energia irányelveit is figyelembe vevő termékek készülnek majd Nyíregyházán.

Zöld termékek Nyíregyházáról

Szentpéteri Ferenc, az Electrolux nyíregyházi gyárigazgatója így fogalmazott:

Egy teljesen új palettát fogunk létrehozni, intelligens és zöld termékekkel, újfajta csomagolással. Az új termékstruktúrára építve lesz egy folyamatfejlesztés is a gyárban, ami új gépeket, berendezéseket jelent az ipar 4.0 stratégia szellemében. Szeretnénk minél több digitális technológiát alkalmazni.

Adományozzák is a gépeket

Az Electrolux gyár 14 éve működik Nyíregyházán, 52 ezer négyzetméteren körülbelül ezer főt foglalkoztat. A gyár folyamatosan kiveszi a szerepét a társadalmi felelősségvállalásból, az évek során összesen 300 nyíregyházi oktatási-nevelési és szociális intézménynek segítettek gépeikkel.

A munkaerő-ellátásunk stabil, jelenleg a munkaerővel nagy problémáink nincsenek.

(Szentpéteri Ferenc gyárigazgató)

 

Létszámbővítés és megnövekedett forgalom - A Hübner új beruházása a tavaszra kész csarnok

A tervezettnél nagyobb megrendelésszámmal indult a 2019-es év a Hübner-H Kft. nyíregyházi gyárában, ezért egyből kapacitásbővítéssel kezdett a vállalat. Az év közepén pedig elkezdődött a négyes gyártócsarnok építése, ami előreláthatólag 2020 márciusára készül el.

2019 első negyedévében a megrendelések száma 20–25 százalékkal magasabb volt a Hübner-H Kft. nyíregyházi gyárában, mint amire eredetileg számítottak, így a tavalyi év jelentős kapacitásbővítéssel indult. Számos munkaerő-piaci intézkedést hoztak, például januárban dolgozói buszjáratokat indítottak 11 irányból. Emellett elkezdték építeni a 850 négyzetméteres, négyes gyártócsarnokot, melynek bokrétaavatóján ősszel a külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Impozáns csarnok készül el

Egy impozáns, legmodernebb, építési előírásoknak megfelelő csarnok építéséről van szó. Örömmel számolok be arról, hogy 2020. márciusra elkészül az épület, úgyhogy nemcsak dolgozólétszámban, hanem gyártócsarnok-kapacitásban is nagymértékű bővülést tudtunk elérni

– nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Dobi József, a  Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. gazdasági vezetője.

Támogatások, rendezvények

A Hübner-H Kft. 22 éve van jelen Nyíregyházán, kiemelten fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást. Így évente többször adományoznak a Jósa András Oktatókórház osztályainak, támogatják a Móricz Zsigmond Színházat és minden évben megrendezik az európai szinten is különleges Strandröplabda Fesztivált a Kossuth téren. 2020 pedig előreláthatólag a terjeszkedésről és a további fejlesztésekről fog szólni.

22 év alatt sokat változott a világ és a gazdasági környezet is, de Nyíregyházán mindig sikerült ezt úgy megoldani, hogy mind a cégnek, mind a dolgozóknak, mind a városnak, a régiónak hasznára váljon a Hübner-H Kft. tevékenykedése.

(Dobi József gazdasági vezető)

 

Évek óta tartó, stabil növekedés a LEGO-nál - A nyíregyházi gyár fejlesztése tovább folytatódik

2014 óta folyamatosan fejleszt Nyíregyházán a LEGO Csoport. Az eredetileg 120 ezer négyzetméteres gyárat további 30 ezer négyzetméterrel növelték, új processing üzemet, kézi raktárt és energia épületet adtak át, bővítették a hulladéktároló kapacitásukat. Hamarosan üzembe helyeznek egy olyan magasépítésű automata raktárt is, ami hipermodern technológiának számít az iparban.

Mintegy kétezer-ötszázan dolgoznak az összesen 150 ezer négyzetméteres nyíregyházi LEGO gyárban. A vállalat évek óta stabil növekedést mutat, így 2014 óta folyamatosan fejleszt városunkban is. Az új gyárépület a kezdetekben 120 ezer négyzetméter volt, ezt bővítették ki további 30 ezer négyzetméterrel.

Hipermodern technológia

Három nagyobb léptékű beruházást valósítottunk meg az utóbbi években. Egyrészt átadtunk egy olyan processing üzemet, amelyben már termelünk is. Ebben szereljük össze a legófigurákat, vagy éppen festünk rájuk szemet, szájat. Ezen túl átadtunk egy új kézirattárt, nemsokára pedig átadunk egy olyan magasépítésű automata raktárt, ami hipermodern technológiának számít az iparban. Többek között átadtunk még egy új energia épületet és bővítettük a hulladéktároló kapacitásunkat, tehát növekszünk stabilan

– mondta el Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója.

Növekedési pályán

A 2020-as évben kiemelten foglalkoznak majd a további növekedés feltételeinek megteremtésével. A vállalat az év második felében mindig több légókészterméket gyárt, mint az első félévben. Ez érthető is, hiszen a karácsonyhoz közeledve egyre több játékot vásárolnak. Ilyenkor egyébként több száz új munkavállalót is fogadnak a gyárban. A dán cég kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, amit az eddigi évekhez hasonlóan folytatnak, idén pedig egy nagyszabású LEGO rendezvényt is terveznek megrendezni szeptember 5-én, a Kossuth téren.

Amikor a fejlesztésekről gondolkodunk a gyárunkban, számítunk és építünk azokra a hagyományosan jó kapcsolatokra, amit a városvezetéssel, a Szakképzési Centrummal és a Nyíregyházi Egyetemmel ápolunk. Ebbe beletartoznak azok a környező nagyvállalatok is, akikkel ez az együttműködés hagyományosan jó.

(Tóth Csaba HR igazgató)

 

Sikeres évet zárt a Michelin Hungária Kft. is - Európában egyedülálló abroncsokat készítenek

Sikeres évet zárt 2019-ben a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyára. Az egyik fontos mérföldkő egy szociális program megvalósítása volt, ami a dolgozói elégedettség növelését szolgálta, a másik a termékportfólió átalakítása. 2020-ban tovább folytatódnak ezek a programok és fejlesztések.

Sikeres év volt a 2019-es a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárában, melyet a bevezetőben említett két folyamat, a szociális program és a termékportfólió megújítása kísért végig. Képesek lettek 22-23 colos abroncsok gyártására, ami egyedülálló Európában, emellett elindult az okos­ab­ron­csok gyártása is, ez azt jelenti, hogy az abroncsok belsejében mikrochipek vannak elhelyezve, ezekre adatokat írnak és ezt a végső felhasználók is tudják használni. A fejlesztések 2020-ban sem állnak meg a gyárban.

Minél többet, minél jobban

2020-ban szeretnénk tovább haladni azon az úton, amit elkezdtünk 2019-ben. Folytatjuk a dolgozói szociális programunkat, illetve tovább haladunk az egyre bonyolultabb abroncsok és az egyre kisebb szériák gyártásában. A projektek, amiken dolgozunk, azt a célt szolgálják, hogy minél többet tudjunk gyártani ezekből a nagyon nagy méretű abroncsokból és minél inkább képesek legyünk arra, hogy gazdaságilag hatékony módon, minél többféle terméket tudjunk gyártani egy-egy nap

– részletezte dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárának igazgatója.

Társadalmi szerepvállalás is

A Michelin Hungária Kft. már hatvan éve van jelen városunkban, jelenleg 1200-an dolgoznak a nyíregyházi gyárban. Már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi szerepvállalásra. 2019-ben például másfél millió forinttal támogatták a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületét, az elmúlt évtizedben pedig folyamatosan megszervezték a Michelin Bringafesztivált.

Számunkra nagyon fontos, hogy találjunk elkötelezett, jól felkészült, velünk dolgozni akaró embereket, akik elfogadják a mi értékrendünket és ezt megtaláljuk Nyíregyházán.

(Dr. Nemes Attila gyárigazgató)