Hősképzés – Újraélesztés oktatáson vehetnek részt az érdeklődők a mentőállomáson

Ha nem kapunk választ, a válltájék óvatos megrázásával vizsgálhatjuk, hogy a beteg él-e és eszméleténél van. Amennyiben a bajba jutott nem reagál, kérjünk segítséget, majd figyeljük 10 másodpercen keresztül, hogy lélegzik-e a sérült. Ha ezidő alatt nincs kettő, normál légvétel, akkor mentőt kell hívni és lehetőség szerint félautomata defibrillátort kell hozatni a helyszínre. A fej kíméletes hátrahajtásával és az állkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat és kezdjük meg az újraélesztést. Összekulcsolt kezekkel 30 mellkaskompressziót kell végezni, a légzés pótlására pedig befújást is kell alkalmazni. Ekkor figyeljük a mellkas emelkedését, süllyedését. Addig végezzük folyamatosan az újraélesztést, míg nem érkezik a segítség vagy nem rendeződik a sérült keringése.

Szükséges képzés

A Hősképzés címet viselő tanfolyamon résztvevők lépésről lépésre tanulják az életmentést. Az elméleti és gyakorlati oktatás valamennyi megyeszékhelyi, így a nyíregyházi mentőállomáson is ingyenesen elérhető. Jónás Tiborné lányával, Jónás Lívia Beátával érkezett az első nyíregyházi tanfolyamra. Szerintük fontos, hogy akarjunk és merjünk segíteni, ha arra szükség van! Lívia 13 éves és orvos szeretne lenni. A tanfolyamon gyakorolhatott és még többet megtudhatott az egészségügyről. A résztvevők lépésről lépésre tanulják az életmentést. Ilyés György megyei vezető mentőtiszt elmondat:

Minden hónap utolsó hétfőjén 15 órától 17 óráig van lehetőség erre a gyakorlásra és nem feltétlenül csak az újraélesztésre, hanem más, elsősegélynyújtással kapcsolatos tevékenységet is el lehet sajátítani. A kollégáink rendelkezésre állnak, szívesen segítenek.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. Ezért is hívta életre a Hősképzést az Országos Mentőszolgálat.

 

Dér Vivien

Fotó: Internet