Hőség – A nyári melegben még nehezebb a munkavégzés egyes szakmákban

Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben az ország egész területén. Ilyen melegben sokszor a munkavégzés is jóval nehezebb, főleg bizonyos szakmákban dolgozóknak. Ezeken a napokon ne tartózkodjunk a napon 15 percnél többet, ne fogyasszunk koffeint és alkoholt, valamint folyamatosan pótoljuk a folyadékot, igyunk naponta több liter vizet.

Napok óta tombol a hőség Nyíregyházán és még csak az esték sem hoznak felfrissülést. Ha a napi középhőmérséklet 27 és 29 Celsius-fok között alakul, akkor adhatnak ki másodfokú riasztást, jelenleg még ez van érvényben Magyarország teljes területén. A kánikula idején 11 és 15 óra között nem javasolt 15 percnél többet a napon tartózkodni, a nagy melegben többször is ajánlott zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel. A nagy melegben ne felejtsük el a folyamatos folyadékpótlást, de ne fogyasszunk alkoholt, cukros üdítőt vagy koffeint. Viseljünk laza, világos ruhát, illetve együnk könnyű ételeket.

Fontos a folyadék és a pihenő

A munkavégzés ezeken a napokon még nehezebb lehet bizonyos szakmákban, fokozott veszélynek vannak kitéve például a szabadtéren dolgozók. Számukra a pihenőidőt minden órában biztosítani kell. A városüzemeltetési társaság munkatársai a hőségben is dolgoznak, a napokban például itt, a Bartók Béla utcán a vízelvezető árok kiépítésén munkálkodtak.

A folyamatos folyadékpótlás az szükséges, de ezt a cégünk biztosítja is, kapunk védőitalt. Muszáj kicsit hűsölni” – mesélte Szűcs Tibor.

Korán indul a műszak

A pékségben ugyan télen és nyáron egyaránt meleg van, de a hőség ezeken a napokon itt is jobban érződik, miután a sütőben 200 fok fölött sülnek a pékáruk. Reggel fél hatkor kezdődik a műszak és még az igazi nagy meleg előtt, 11 óra körül próbálják befejezni a munkát. Itt is biztosítják a dolgozóknak a védőitalt, hűtött szódavizet fogyasztanak munka közben.

Mi is érezzük ezt a hőhullámot, megpróbáljuk csökkentett műszakkal üzemeltetni a pékséget, illetve megfelelő technikai berendezésekkel próbáljuk segíteni a kollégákat, ventilátorral, klímaberendezésekkel, hűtőberendezésekkel. Nagyon fontos, hogy a kemencénél dolgozók váltják egymást, hogy ne mindig egy ember álljon a kemencénél” – nyilatkozta Kondrát Róbert, a Vela Pékség üzemvezetője.

Az iskolaszünet miatt még csökkentett a fogyasztás, de így is naponta ezer és kétezer darab között van az is sütött kenyerek száma, és különböző péksütemények is készülnek az üzemben.