Helyszíni bejárás – A polgármester a Szélsőbokori út felújításának munkálatainál tájékozódott
fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 920 millió forint, 100%-os támogatású, vissza nem térítendő összeget nyert a Szélsőbokori út fejlesztésére. A pályázat a Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című támogatást nyerte el az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

 

A Kertvárosban zajló építési munkák egyike a Szélsőbokori út, mely a város délnyugati lakóterületének kiszolgálására, ezen felül a közelben elhelyezkedő ipari területek megközelítésére hivatott.

„Talán nem is csak egy útszakasz, hanem ez egy 1700 folyóméteres, nagyon fontos út, a Szélsőbokori út. Azt is mondhatom, hogy a Tiszavasvári úti körforgalmunkat – egy korábbi fejlesztésünket, egy másik korábbi fejlesztéssel – a Rókabokori úttal köti össze. Azt is megépítettük. Megújítottuk a Bottyán János utat, tehát ez a rész így teljesen rendben lesz. Azért fontos, mert itt működnek a cégek, a Michelin, az Eissmann, a Continental, tehát fontos, hogy a kertvárosiakat is ki tudjuk szolgálni, de úgy, hogy az a munkába járást is lehetővé tegye” – tájékoztatott dr. Kovács Ferenc polgármester.

A közbeszerzési eljárás során a KE-VÍZ 21 Zrt.-vel kötött kivitelezési szerződést a város 2022 nyarán. A zárás az – idei – augusztusi tervezettől kicsivel korábban várható.

„920 millió forintos, 100%-os pályázatunkból finanszírozzuk ezt, és a munkák a vége felé tartanak. Azt mondta nekem a kivitelező műszaki ellenőr, hogy jövő hét végéig befejeződik minden. 90%-os a készültség. Még néhány kapualj van, és jön a kopóréteg az útra, a járdára. Aztán a felfestés következik, és teljesen elkészül az út. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a lakosok birtokba vehetik, hiszen a műszaki átadás-átvétel alatt már lehet használni” – fogalmazott a polgármester.

A Kertváros adottsága miatt a legjobban fejleszthető városrész – folytatta a polgármester –, sok pályázati kiírás a munkába járáshoz kötődő közlekedési fejlesztést preferálja. Ezt mi maximálisan kihasználtuk, így ez a városrész közúti fejlesztése teljes körűvé válik. Jelenleg is zajlik a Tiszavasvári út – Derkovits utcai csomópont és a felüljáró építése, de az új Kertvárosban az elmúlt évben is hét utat aszfaltoztak, emellett folyik a barnamezős beruházás a Tiszavasvári út északi oldalán.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Szélsőbokori úton