Helebrandt Máté taktikus versenyzéssel 17. lett az olimpián!
Fotó: MTI

Helebrandt Máté a 17. lett 50 km-es gyaloglásban a tokiói olimpián. 3:57:53-as idővel teljesítette a távot Szapporóban. A harmadik olimpiáján induló nyíregyházi gyalogló a mezőny második felében gyalogolt a verseny elején, majd fokozatosan előrébb tört. Öt kilométernél a 30., 15-nél 40. volt, 40 kilométernél viszont már huszadik, a célba pedig a 17. helyen érkezett.

-  Mindent kiadtam magamból, a végére teljesen begörcsölt a lábam, de a szívem vitt előre, mindenképp célba akartam érni. Amit elterveztünk taktikát részben működött, fokozatosan jöttem fel, de a nagy meleg nagyban hátráltatott bennünket. Elégedett vagyok, ez az eddigi legjobb olimpiai eredményem – nyilatkozta a célbaérés után Helebrandt Máté.

Katarban két éve a világbajnokságon nem tudta befejezni a versenyt, mert a meleg, párás idő egyáltalán nem kedvez a nyíregyházi sportolónak de a mostani felkészülés nagyon jól sikerült. A 32 éves gyaloglónak 36 kilométernél volt egy holtpontja, ami után a célig nagyon nehéz versenye volt, amit – ahogy ő fogalmazott -  "nem kíván senkinek".

A másik magyar induló, Venyercsán Bence a 20. helyen végzett. A leghosszabb távú atlétikai számot meglepetésre a lengyel Dawid Tomala nyerte meg, akinek ez volt az első nagy nemzetközi sikere. A címvédő szlovák Matej Toth csak a 14. helyen zárt. Az 59 fős mezőnyből tízen feladták a versenyt, két indulót pedig kizártak. Helebrandt Mátét edzője, Pokrovenszki József kísérte el Japánba. A családtagok idehaza szurkoltak az atlétának, aki úgy tervezi, a következő, párizsi játékokon is ott lesz. A magyar atlétikai csapat hétfőn érkezik vissza Magyarországra. Budapesten fogadják őket, ahol egy rövid köszöntés is lesz, majd ezt követően utazhat Máté Nyíregyházára.