Health4all nemzetközi program – Korai fejlesztés a Rejtett Kincsek Down Egyesülettel

A fogyatékossággal élő, illetve speciális nevelési igényű gyerekek korai fejlesztésére nyert európai uniós támogatást a Rejtett Kincsek Down Egyesület. Health4all nemzetközi program nyitókonferenciáján az oktatás- és egészségügy, vagy a szociális területen dolgozó szakemberek és szülők vettek részt. 

Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna tagja annak a nemzetközi projektnek, mely a valamilyen okból sérült gyerekek korai fejlesztését, speciális igényű gondozását, a szakemberképzést, illetve a családok támogatását vállalta határon innen és túl.

Kisari Károly projektmenedzser elmondta:

2011 óta működik a  Csodavár Nyíregyházán, és  most egy kapacitásfejlesztést indítunk el. Itt a hét év alatt felgyülemlett know-how-t átadjuk a határ másik oldalán, ukrán területre, ahol a gyógypedagógia egy kicsit hátrébb áll. Mi panaszkodunk itt Magyarországon, de vannak olyan területek, ahol ez még rosszabb helyzetben van. Ebben a programban szeretnénk több gyereket ellátni, mint amit eddig lehetett a megyében, valamint a beregszászi járásban a know-how átadás után ott is további gyerekeket bevonni a korai fejlesztésbe.

A közel 870 ezer eurós támogatást élvező projekt 2019 októberétől 2021 októberéig tart. Egészségügyi gondozásra és gyógypedagógiai fejlesztésre készülnek megyénkben, majd határon túl, a Beregszászi Járásban is. Megkezdődött a szakemberek képzése, a kommunikációs tréning illetve a szupervízió megszervezése. Az intézményi megújulás inkluzív fejlesztési terek kialakítását jelenti. Szociális területen alkotóműhelyek, szülői klubok, segítő táborok indítása a cél. Beregszászon tanácsadó irodákat alakítanak ki vagy újítanak fel, és a két év alatt a kedvezményezett területen mintegy 6500 terápiás alkalmat terveznek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Pedagógiai Szakszolgálathoz tanévenként átlagban 170 család fordul segítségért. Két megyei és 13 járási szakértői bizottság végzi a diagnosztikai vizsgálatokat, a sajátos nevelési igény megállapítását. Az ő kompetenjciájuk a korai fgejlesztésre való igény megfogalmazása, az intézménykijelölés, de a szülők megsegítése is része a konkrét fejlesztési tervgnek.

Dr. Gavallér Andrea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta:

A terápia egy része nyilván a kognitív funkcióknak a fejlesztése. Nagyon fontos, főleg az egészen pici babáknál a mozgásterápia, az idegrendszeri érettségnek a fejlesztése. Nyilván a szociális készségek, a beszédfejlesztés, amiben logopédiai terápiák zajlanak. Kollégákat bevonunk ebbe a feladatba. Gyógytornász, konduktor segíti a munkáját a gyógypedagógusoknak, és nagyon fontos feladata van a pszichológusainknak is.

A siker minden esetben – természetesen különböző mértékben – megtapasztalható – nyilatkozta a szakember. Tapasztalatok és tudás exportja – importja történik a két év alatt. A Koragyermekkori intervenciós projekt egy technikai újdonsággal is szolgál a partnerek számára. A neurofeedback egy olyan eszköz, mely jeleket ad az agynak. Ezt értékelik ki a szakemberek, és így kapnak információt a koncentrációról, a figyelemről, és eszerint van lehetőség a két agyfélteke közötti kapcsolat fejlesztésére.