Házasság Hete: már 4 kontinens 21 országában ünneplik

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Nyíregyházán hétfőn este püspöki köszöntővel, és egy filmmel indult a program. Sokak számára talán meglepő, hogy éppen a római katolikus egyház lép a házas- és jegyespárok elé Szent Valentin – máshol Szent Bálint –, a szerelmesek, házasok védőszentje névnapja tájékán.

„A házasság az számunkra szentség. Ugyanolyan fontos, mint a papság szentsége, és azt hiszem, hogy a mai kultúránkban és mai társadalmunkban fontos az, hogy védjük a házasságot, mint a férfi és a nő közötti legmélyebb kapcsolatot”

magyarázta Nagy Csaba egyházmegyei családreferens. Nyíregyházán tekintettel a hamvazószerdára, a nagyböjt kezdőnapjára egy héttel korábban szervezték az eseményt. A Krúdy Art Moziban maga a megyés püspök köszöntötte a megnyitón a megjelenteket. Egy idézettel kezdte.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára. Amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, hűség és őszinte megbocsátás értékét, egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. Nekik rendelt, de nem tökéletes. Ki az, aki azt meri mondani magáról, hogy tökéletes? Jézus mégis azt mondja, hogy legyetek tökéletesek, mint a Mennyei Atya”

szólt a vendégekhez Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök. Az állandó megújulás ténylegesen azt jelenti, hogy megújítjuk az életünket, vagyis ahogy halad előre az életünk, mindig fejlődünk, növekedünk. Így magyarázta a püspök a Házasság Hete hátterét.

„Annak idején gyerekeknek egy kis találós kérdést tettem föl. Talán sokan ismeritek. Van egy 10 méter mély kút, abba beleesik egy csiga. Naponta három métert megy fölfelé. Megáll, és éjszaka kettőt visszacsúszik. Hány nap alatt ér ki a 10 méter mély kútból? Nagyon egyszerű a feladat, viszont azért hozom ide ezt a példát, mert ha valahol megállunk, azonnal elkezdünk visszacsúszni. Tehát nem szabad megállni”

tanácsolta a megyés püspök. A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt írja a Házasság Hete Szervezőbizottsága. A nyíregyházi rendezvénysorozat nyitóeseményén, a Krúdy Art Moziban levetítették a Mi lett volna, ha...?  című filmet.

„Arról szól, hogy valaki visszaemlékezik, hogy a véletlenek, azok hogyan alakították az ő életét, és mi lett volna, ha nem úgy alakult volna az élete. A szereplők arra jutnak, hogy minden úgy van jól, ahogy az megtörtént”

magyarázta Nagy Csaba. A jósavárosi Szent Imre kápolnában folytatódott az esemény, majd szerdán zenés-gyertyás szentségimádás lesz, ugyanitt. Vasárnap 15 órától közös imádságra várják a párokat a sóstói Házaspárok útján. Este, 18 órától Palánki Ferenc püspök atya megáldja az idén jubiláló házaspárokat.