„Hazánk szentje, szabadság vezére” – Ilyés Gábor kötetbemutatóját tartották a könyvtárban

Hazánk szentje, szabadság vezére – ezt a címet viseli Ilyés Gábor helytörténész legújabb kötete, melyben a szerző II. Rákóczi Ferenc és az általa vezetett szabadságharc emlékjeleit gyűjtötte össze Borsitól Rodostóig. 

II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, nevét sok száz közterület és intézmény viseli, a néphagyomány számos famatuzsálemet és vízforrást kapcsol a személyéhez, születésnapja, március 27-e pedig 2015 óta nemzeti emléknapunk is. Rákóczi kultuszának meghatározó emlékjeleit gyűjtötte össze Ilyés Gábor helytörténész, aki munkáján már 17 éve dolgozik, kötetét pedig szerdán a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében mutatta be.

„Tulajdonképpen 2003 óta foglalkozom ezzel a témával, országot járva, emlékjeleket fotózva, hiszen a fő kutatási területem az emlékjelek: szobrok, emléktáblák, emlékművek és az ezekhez köthető események, személyek. Azóta, ha az ország bármelyik pontjára eljutottam és Rákóczi-szoborral találkoztam, azt fotóztam. Hosszú kutatómunka eredménye is, hogy ez a kötet megszülethetett, hiszen olyan emlékművek is vannak benne, melyeket ma már nem lehet látni, mert eltűntek vagy eltüntették” – emelte ki Ilyés Gábor helytörténész, a kötet szerzője.

300 település 610 emlékhelye kapott helyet a kötetben, melyet a szerző többek között azzal a céllal is jelentetett meg, hogy közelebb hozza a történelmet a fiatalabb korosztállyal. A sokéves munka megkoronázása volt a szerdai kötetbemutató, de a kutatás nem áll meg, hiszen újabb felfedezésre és bemutatásra váró emlékjelek várnak Ilyés Gáborra, a tervek szerint most kifejezetten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére fókuszálva. 

Kapcsolódó galéria

Ilyés Gábor kötetbemutatója a könyvtárban