Hatezer számítógép és táblagép várja gazdáját Nyíregyházán

A Digitális Magyarország Program nyíregyházi koordinátora, Oláh István tájékoztatása szerint naponta 150–200 érdeklődő tér be a Luther u. 3. alatt múlt héten megnyílt irodába, s ez a szám folyamatosan emelkedik.

 

Hosszú nyitvatartással

 

Délelőtt 10-től este 7-ig nyolc munkaállomáson segítik a képzett munkatársak a pályázati űrlapok kitöltését, emellett a járás több településén, Apagytól Rakamazig az E-Magyarország pontokon kaphatnak segítséget. (Plusz elérhetőségek a cikk végén, amelyek segítségével az érintett települések listája is elérhető!)

 

Hat célcsoport

 

Mint mondta: hat célcsoport tagjaitól várják a pályázatokat. Eszerint a nagycsaládosok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők, a nyilvántartott álláskeresők és közfoglalkoztatási programban részt vevők, a 45 év feletti munkavállalók, a megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élő személyek (utóbbiak segítőikkel együtt is érkezhetnek), valamint az aktív idősek (egyszerűbben: nyugdíjasok) indulnak eséllyel az eszközökért. Ez alapján szinte minden család érintett lehet közvetve vagy közvetlenül.

 

 

Beszerzendő dokumentumok

 

Az egyszerűsített, könnyen kitölthető pályázati adatlapnak vannak nem lenyilatkozható, tehát beszerzendő mellékletei, például a jövedelemigazolás, vagy a nyugdíj, illetve munkanélküliség tényének igazolása. Az értékelés pontrendszer alapján történik, melynek szempontjai az egyik mellékletben szintén elolvashatók. Az első szűrő: a lakcímigazolás, eszerint 2015. szeptember 1. előtt már a térségben kellett lakni a beadáshoz.

 

Segítenek a kitöltésben

 

A szakképzett tanácsadók segítenek a kitöltésben, ezt követően (a csatolt dokumentumokkal együtt) befogadják a pályázatot. Fontos, hogy azonnal nem utasítanak el senkit, hanem felhívják a figyelmet a hiánypótlásra, majd ezt követően rögzítik az anyagot a rendszerben. Értesítés értelemszerűen jövőre érkezik majd a pályázatok elbírálásáról.

 

Képzés is kapcsolódik hozzá

 

Fontos, hogy képzés is kapcsolódik majd jövőre a legkésőbb december 30-áig benyújtható pályázat következtében elnyert eszközökhöz, hiszen, mint Oláh István mondta, a laptop nem cél, hanem eszköz, ami segít felvenni a digitális világ ritmusát, a világhálón való eligazodást, és akár a munkahelykeresést. A lényeg: ha már megvan az eszköz, akkor a leghatékonyabban tudják használni is azt, a netes információtömegben való eligazodáshoz.

 

Praktikus tudnivalók

 

Ezért kezdő és haladó szinten lehet majd beülni néhány órára a képzésekre, melynek elvégzése kötelező a nyerteseknek. Azonban ne klasszikus informatikai alapképzésre számítsanak, hanem gyakorlati tudást adó tanfolyamra, például a böngésző használatáról, az internetbiztonságról, veszélyekről, a banki fizetések hogyanjáról s még sorolhatnánk.

 

Használatra kapják

 

Maguk az eszközök egyébként az állam tulajdonát képezik, amit használatra kapnak a nyertes pályázók, így hároméves fenntartási kötelezettség is tartozik hozzá, a projekt előírásai szerint. Ez inkább azt segíti, hogy az eszközök véletlenül se legyenek értékesíthetők az átvételt követően, hanem a pályázók használják hosszú távon megelégedéssel, bővülő tudás birtokában. Ezért része a programnak majd az internet-előfizetési kötelezettség is.


További programelemek

 

A Digitális Magyarország Program nyíregyházi (és annak járásában megvalósuló) projektjének ez az egyik, lakosság számára most lehetőséget kínáló lehetősége. Ám számos egyébre is számíthatunk, ugyanis a térségében jelentős digitális fejlesztéseket hajtanak végre. Többek között minden háztartás számára elérhetővé válik a szupergyors internet, a Nyíregyházi Főiskolán világszínvonalú internetes és adathálózat jön létre, ráadásul a campus területén 100 százalékos Wi-Fi lefedettséget alakítanak ki, a digitális fejlesztésekbe eddig tizenhárom iskola kapcsolódott be. Az elektronikus közigazgatás fejlesztése is a tervek között szerepel, de erről bővebben majd később érkeznek információk.

 

Információk kérhetők, olvashatók

 

Aki nem tud személyesen bemenni az űrlapokért a Luther u. 3. szám alá, keresse az információkat a www.emagyarorszag.hu/nyiregyhaza weboldalon, vagy hívja a 06-80/512-512-es ingyenes zöldszámot. A határidő 2015. december 30. (A témával foglalkozik a Nyíregyházi Televízió magazinműsora is, mely hétfőnként 18.25-kor jelentkezik, többszöri ismétléssel, s a nyiregyhazitv.hu-n is elérhető.)

Tarczy Gyula