Határon átnyúló összefogás a Tiszáért

Hamarosan lezárul Magyarország, Ukrajna és Románia közös projektje, amelyben a Tisza folyó mint természeti értékünk védelme érdekében dolgoztak a szakemberek. A közös munka során elért eredmények egy koherens, határokon átnyúló természetvédelmi politikán alapuló stratégia kialakításához járulnak hozzá.

A Tisza Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén is áthalad. A folyó vízgyűjtő területe meghaladja a 150 ezer négyzetkilométert, a Tisza több mint 960 kilométeres hosszán számos mellékfolyó vizével gazdagodik.

Határon átnyúló program

A Tisza vízminőségének és ökológiai állapotának megőrzésére egy határon átnyúló programban fogtak össze a szakemberek. Értékelték a Felső-Tisza vízgyűjtő ökológiai állapotot, hogy fejleszteni tudják a monitoring hálózatot és cselekvési tervet készítettek a természeti értékek védelmére. Három ország fogott össze a közös eredményekért, a Tisza mint egyik legnagyobb természeti értékünkért, és a nehézségek ellenére is megvalósították a projektet – mondta köszöntőjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója.

Valóban mi csak egy porszemek vagyunk ebben az életben, de azt gondolom, hogy akik itt vagyunk, közösen együtt dolgoztunk annak érdekében, hogy mind gyermekeink, mind unokáink együtt tudjanak örülni annak a természeti adottságnak, ami vármegyénket, illetve a körülöttünk lévő megyék lakosságát boldogítja, sőt azt gondolom, nemcsak a mi országunk, hanem szomszédos országainknak is egyik természeti főadottsága” – tette hozzá dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója.

Célkitűzések és eredmények

A projekt általános célkitűzései között szerepelt a közös természeti értékek sikeres védelme, a határon átnyúló Tisza-folyó és mellékfolyói vízminőségének és ökológiai állapotának javítása, Magyarország, Ukrajna és Románia közötti jó kapcsolat megerősítése, valamint a lakosság természetvédelmi érzékenységének növelése.

A projekthelyszínek Ukrajnában Kárpátalján a Tisza forrástól Tiszaújlak településig, Magyarországon Tiszabecstől Záhonyig tartó szakaszon, illetve Romániában Maros megye, az Iza, a Visó és a Mára folyó területén zajlott” – sorolta Blazsán-Deskó Katalin, a projekt kommunikációs menedzsere.

2021. május és október között 43 vízfolyás szelvényben összesen 253 mintát vettek, amelyekből 29 vízminőségi jellemzőt vizsgáltak. A Tisza folyó kedvezőtlen állapotú szakasza Ukrajnában Aknaszlatina város alatt van, ahol a klorid és a cink ion koncentrációk, a vezetőképesség értékek nem felelnek meg a jó állapotra vonatkozó határértékeknek. Magyar területen a Szamos és Kraszna mellékfolyók torkolata alatti szakaszon a szerves- és tápanyag-terhelés, valamint a megnövekedett sókoncentráció miatt romlik az állapot, de még megfelel a jó állapotra vonatkozó előírásoknak. A projekt megvalósítása a Covid járvány miatt 35 hónapra húzódott az eredeti 24 helyett, a teljes költségvetése pedig valamivel több mint 500 ezer euró volt.

Az ETIMA projekt egy olyan uniós program keretében valósul meg, mely az unió külső határai mentén létrejövő együttműködéseket támogat vissza nem térítendő, maximum 90 százalékos finanszírozással. Jelen ETIMA projekt 2020 év elején került leszerződésre. A támogatási szerződést az irányító hatóság részéről a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium írta alá a vezető partner Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal együttműködésével” – mondta Benyó Edit, a Közös Technikai Titkárság, a HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 program menedzsere.

A projekt eredményeit a jövőben jól tudják majd használni a különböző területeken, így például az intézkedési terv eszköz lehet az illetékes hatóságok számára a szennyező források elleni intézkedések meghozatalában, a folyók ökológiai állapotának elérése hozzájárul a terület turisztikai vonzerejének növeléséhez, valamint a biztonságos vízhasználathoz.