„Három nap egy esztendő” Nyíregyházán

A Sóstói Múzeumfaluban királylány, lovacska, és sárkány fogadta azokat a gyerekeket, akik a Népmese Napjára érkeztek. Az égig érő fa című mesét jelmezbe öltözve adták elő a skanzen munkatársai. A népmesei fordulatnak megfelelően „Három nap egy esztendő” címmel hagyományápoló programok fogadták az óvodásokat és a kisiskolásokat. 2005-től, Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján, szeptember 30-án országszerte szerveznek mesékkel kapcsolatos rendezvényeket azért, hogy felhívják a meseszerető közönség figyelmét a történetek jelentőségére és a mese életünkben betöltött szerepére. A Sóstói Múzeumfaluban minden foglalkozást Az égig érő fára fűztek fel. Az egyes porták a mese különböző színhelyeinek adtak otthont, közben a gyerekek egyre közelebb kerültek a paraszti életmódhoz. Megismerkedtek a régen használt eszközökkel, használati tárgyakkal és olyan szavak jelentését ismerhették meg, amelyeket eddig csak mesékben hallhattak.

 

Mesét – élő szóban!

 

Nagyné Bősze Katalin, a Sóstói Múzeumfalu művelődésmenedzsere azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, mesés programjukon egyetlen dolgot hagynak ki tudatosan. Ez pedig a meseolvasás. A szakember kifejtette, direkt nem olvassák, hanem élő szóban adják elő a mesét, hiszen így egyből tudnak reagálni, válaszolni a gyerekek jelzéseire. Hozzátette, rögtön látják, hogy érti-e a gyerek, amit közvetíteni szeretnének neki, vagy nem. Nagyné Bősze Katalin elmagyarázta, ha valaki olvas egy történetet, akkor sokszor észre se veszi azt, ha a kicsik nem értetnek egy néprajzi kifejezést vagy egy népmesei fordulatot. Az élő beszéd azonban ennek is teret enged.

További képekért kattintson a fotóra!

A Múzeumfaluban a népzenét is segítségül hívták a fabulákhoz. A hangszeres mesedélután kiegészíti a gyerekek osztályteremben megszerzett tudását.

Barnák Szilvia, a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanítója másodikosait hozta el a Sóstói Múzeumfaluba. Azt mondta, a gyerekek nap, mint nap találkoznak a mesével az iskolában, és otthon is, hiszen ebben az életkorban sokat olvasnak. A pedagógus hozzátette, ezekben a történetekben lehetnek olyan kifejezések, mesterségek, amelyek ismeretlenek a gyerekeknek, de a Múzeumfaluban ezekkel is találkozhatnak és mivel nem a „hagyományos”, osztálytermi környezetben látják, könnyebben elsajátítják ezek jelentését, amikor pedig szükség van rá, hamarabb felidézik azokat.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)