Három magyar sütemény is a nemzetközi TOP 50-ben – Íme, a receptek!
Fotó: Street Kitchen

Ismét van mire büszkének lennünk, ugyanis három magyar sütemény is bekerült a CNN Travel TOP50-es listájára. Az amerikai zsűri által összeállított listán a világ minden pontjáról szerepelnek édességek, azonban helyezéseket direkt nem akartak adni, hiszen ahány ember, annyi féle ízlés.

A listán egyébként olyan klasszikusok is vannak, mint az amerikai brownie, a török baklava vagy a németek Fekete-erdő tortája, Magyarországot azonban a hókifli, az Esterházy-torta és a rigójancsi képviseli.

A három édesség nem csak a magyarok, de az ideérkező turisták tányérjain is hamar landol egy-egy cukrászdás látogatás során. A szerda esti Én vagyok ittben riporterünk Pató Marci utána jár, hogy vajon mi lehet az ínycsiklandozó édességek titka... Addig pedig jöjjenek a receptek, ha esetleg kedved támadt volna elkészíteni őket!

Szilvalekváros hókifli

(forrás: streetkitchen.hu)

Hozzávalók

200g liszt

150g szobahőmérsékletű vaj

20g víz

1 ek ecet

1 csipet só

50 g szilárdabb szilvalekvér

porcukor a hempergetéshez

A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, az ecetet, a vizet és egyneműre összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyan kör alakúra kinyújtjuk, majd egy kés segítségével ugyanakkora háromszögekre osszuk fel a kört. A háromszög csúcsával szemközti részre teszünk kb. 1 tk szilalekvárt és feltekerjük, majd a két végét kicsit behajlítjuk és így kifli formájúra formázzuk őket. Sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztassuk, majd 180 fokon légkeveréses funkción süssük 20-25 percig, majd még melegen hempergessük porcukorba.

Esterházy-torta

(forrás: streetkitchen.hu)

Hozzávalók

A tortalapokhoz:

10db tojásfehérje

300g cukor

300g darált dió

20g rétesliszt

A krémhez:

6db tojássárgája

100g cukor

80g dió

200ml tej

1 csapott ek étkezési keményítő

250g szobahőmérsékletű vaj

A tetjére:

200g fehércsoki

100g étcsoki

A tésztához először előveszünk 3 db sütőpapírt és mindegyikre rajzolunk 2-2 kb. 19-20 cm átmérőjű kört. Megfordítjuk a sütőpapírokat (hogy ne a ceruzás oldalára kenjük a tésztát). A tojásfehérjékből kemény habot verünk, félúton belekeverjük a cukrot is. A darált diót összekeverjük a rétesliszttel, majd beleforgatjuk a fehérjehabba. A masszát egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon, ügyelve arra hogy a rajzolt kör pereméig kikenjük a tésztát és egyenletesen elsimítsuk). 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kettesével a lapokat (kb. 15 perc), majd hagyjuk kihűlni őket.

A krémhez a vaj kivételével a hozzávalókat csomómentesre keverjük egy lábasban, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, puding sűrűségűre sűrítjük. Mikor langyosra hűlt az alap, robotgéppel belekeverjük a vajat, majd hűtőbe rakjuk a krémet és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy 18 cm-es tálat, vagy tortaformát/tortakarikát előveszünk, a tortalapokról lehúzzuk a sütőpapírt, és mindegyik lapot szépen körbevágjuk a forma mentén, hogy ugyanolyan méretű lapokat kapjunk (hacsak nem sikerült teljesen szabályosra kenni az összes lapot :D).

A krémmel rétegezzük a tortalapokat, körbekenjük vékonyan a szélét és a tetejét is a tortának és hűtőbe rakjuk kb. 1 órára. A fehércsokit és étcsokit külön-külön megolvasztjuk. A fehércsokit a torta tetejére csurgatjuk, elkenjük, az étcsokit nyomózsákba töltjük és pici lyukat vágunk a végén. Az étcsokit sűrűbb sávokban a fehércsokira csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval kb. 1 centinként az előző sávokra átlósan vonalakat húzogatunk, majd visszafelé is az 1 cm-es sávok között. Hűtőbe rakjuk, majd tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Rigójancsi

(forrás: streetkitchen.hu)

Hozzávalók

A csokis piskótához:

8 db tojás

170 g cukor

30 g holland kakaópor

170g liszt

1 csipet só

A krémhez:

1 l hideg habtejszín

500g étcsokoládé

6g zselatin

A tetejére:

100g étcsokoládé

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni, majd amikor már szépen kifehéredett, hozzáadjuk a cukrot és kemény habot verünk belőle. Egyenként belekeverjük a a tojássárgájákat, majd beleforgatjuk a sóval és átszitált kakaóporral elkevert lisztet is. A masszát sütőpapíros nagyméretű tepsire simítjuk (mintha piskótatekercset készítenénk) és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a lapot.

Mikor kihűlt, kettévágjuk. A krémhez a csokit összetördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A hideg tejszínből kiveszünk pár evőkanállal, amit kikeverünk a zselatinnal, a többit pedig kemény habbá verjük. A zselatinos tejszínt megolvasztjuk (nem forraljuk fel, csak oldódjanak fel a zselatinszemcsék).

Folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk az olvasztott étcsokit és a zselatint is a tejszínhabba. A krémet az egyik piskótalapra halmozzuk, elsimítjuk a széleit, rárakjuk a másik piskótalapot és újra, szépen eldolgozzuk a széleket. Pár órára a hűtőbe rakjuk a sütit, majd megkenjük a tetejét vízgőz fölött felolvasztott csokival. Mikor a csoki megdermedt,, forró vízbe mártott éles késsel szeletelhetjük is.

 

Forrás: petofilive.hu