Hármas ikrek születtek Nyíregyházán

 Az egyik legcsodálatosabb dolog, amikor kiderül, egy kis jövevény érkezik pár hónap múlva a családba. Már egy gyerek születése is megváltoztatja az eddig megszokott menetrendet, átírja az éjszakákat és a nappalokat, három csemeténél pedig még fokozottabban jelentkezik mindez. Ezt azonban a Rákóczi szülõk, Ancsa és Attila korántsem bánják. Bár keveset alszanak, sokkal több teendõjük lett és egymásra is alig jut idejük, õk így boldogok. Öt gyermekükkel, Levivel, Noellel, Liával, Attilával és Bálinttal.

„Sokkot kaptam, amikor megtudtam”

Már volt két fiunk, de szerettünk volna egy harmadik babát, egy kislányt is – kezdte a beszélgetést az anyuka, Ancsa. – Miután pozitív lett a terhességi tesztem, elmentem a nõgyógyászhoz, de ott csak egy petesejtet láttak. Abban maradtunk, hogy visszamegyek két hét múlva. Így is tettem, de ott kiderült: hármas ikreink lesznek. Elsõre sokkot kaptam a hírtõl, le is kellett feküdnöm a rendelõben.

Teljesen megváltozott az életük

 27 hetes terhesen már befektettek a kórházba, 34 hetesen szültem meg az ikreket, Liát, Attilát, Bálintot, 1960, 1860 és 1740 grammal. Azóta teljesen megváltozott az életünk. Minden téren. Többet kell mosni, többet kell takarítani, főzésre meg már egyáltalán nincs is időm.

 

A Rákóczi család

Van, hogy egyszerre kezdenek el sírni

Minden idõnket a gyerekeknek szenteljük – vette át a szót az apuka, Attila. – Ez kihat a kapcsolatunkra is, hiszen nem tudunk egymással foglalkozni. Ancsa egyedül van otthon a gyerekekkel, én meg dolgozom. Szerencsére nagyon jók a kicsik, igaz, az elsõ két hónapban hasfájósak voltak. Akkor 2-3 óránként fel kellett kelnünk hozzájuk. Van, hogy kettõ egyszerre kezd el sírni, a harmadik egy kicsit lustább, mindig csak késõbb csatlakozik be.

Közlekedni is nehéz az 5 gyerekkel

Problémát jelent, hogy nehezen tudunk az öt gyerekkel autóval közlekedni. Ha városon belül kell mennünk valahová, akkor általában Attila elmegy a nagyobbik fiúval, Levivel, biciklivel, én meg a másik néggyel utánuk autóval – magyarázta az anyuka.

A szokottnál is mozgalmasabb lesz az idei karácsony a Rákóczi családban, de ők még így is élvezni fogják minden percét.

Akiknél most derült ki, hogy ikreik lesznek, azoknak is azt üzenjük, hogy ne ijedjenek meg. Bár nagy megpróbáltatás, de minden pillanatáért megéri. Nem félünk mi sem attól, hogy milyen nehézségek gördülnek majd elénk, csak sodródunk és boldogok vagyunk az öt gyerekkel. Persze, azért alig várjuk, hogy nõjenek egy kicsit és legyen pár éjszaka, amit szülõkként mi is végigaludhatunk – tették hozzá a Rákóczi szülõk.

 

(Szerző: Bruszel Dóra)