Harc a drogok ellen – A pandémia tapasztalatait összegezte a KEF
Fotó: Szarka Lajos

„Ne azon siránkozzunk, hogy mi veszett el az elmúlt három hónapban, hanem arról beszéljünk, hogy mit kaptunk a kényszerhelyzetben” – így fogalmazott a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából összehívott Nyíregyházi Fórum szakmai elnöke.

A tudatmódosító szerek ellen dolgozó szakemberek több mint 30 éve jegyzik a világban június 26-át, mint a drogellenes világnapot. A témában megfogalmazott ENSZ határozat célkitűzése, hogy a prevenciós és gyógyító munkák nyomán 50%-kal csökkentsék az illegális droghasználatot világszerte.                                                                                       

Tapasztalatok, kételyek, lehetőségek címmel hívták össze kerekasztal-beszélgetésre Nyíregyháza Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyezető Fórumát. Az idei téma szerint a pandémiás időszakban megismert tapasztalatokat és a szolgáltatás újszerű lehetőségeit értékelték.

Dr. Erdélyi Ágnes főorvos, a NYÍR KEF szakmai elnöke: „Azt gondolom, az, hogy telefonon is meg lehet bizonyos helyzeteket beszélni, lehet, hogy a kliens számára kedvezőbb, ha kicsit nagyobb távolságtartással beszél a dolgáról. Lehet, hogy bizonyos helyzetben őszintébben tud megnyilvánulni. Ezt pl. lehetőségként szeretnénk fenntartani, ha valaki az első lépésként nem szánta rá magát, hogy személyesen nézzen szembe a problémájával, akkor talán tudjunk telefonon, vagy ha azt választja, hogy egyéb infokommunikációs módszerrel, valamilyen videoprogram segítségével szeretne kapcsolatot tartani civil szervezetekkel, úgy érzem, hogy meg fogják tartani azt a lehetőséget is.”

A Fórum, a KEF olyan szervezet, melynek tagjai civilek és professzionális intézmények, akik a függők gyógykezelésével és rehabilitációjával foglalkoznak. A pedagógusoktól az orvosokon, szociális munkásokon át a törvényeket képviselőkig. A Fórum elsődleges törekvése minden időben nyilván a megelőzés. Ha a főorvost a számokról kérdezik, általában hárít, hiszen nincsenek egyértelmű adatok. Sok a rejtőzködő páciens.

„Szét kell választani azt, hogy problémás szerhasználó, szét kell választani azt, hogy függő valaki, és ezért ezek különböző számot jelentenek. A függők kevesebben vannak szerencsére, és kevesebben lesznek azok, akik olyan szintű napi vagy heti, olyan mértéktelen szerhasználattal élnek, amivel olyan egészségkárosodást és olyan társadalmi károsodást okoznak saját maguknak – kivonulnak az életből –, ami egyértelmű, hogy a kórház feladata és a rehabilitációs intézmények feladata” – nyilatkozta a főorvos.

Sok kíváncsi fiatal van, aki élményeket keres, vagy hétvégeken lazítani szeretne. A kipróbálásból jöhet aztán a megszokás – ezért kell résen lenni a családnak, a környezetben élőknek. A tudatmódosítók hatása miatt lehet agresszív, ön- és közveszélyes is a függő ember, aki általában hárít, talán saját magának sem vallja be a betegséget. Amíg viszont ő nem partner, nem lehet kezelni, pedig a büntetés helyett a gyógyulás az egyetlen szabadulás a szenvedélybetegségből.

A Kábítószer-ellenes Világnapon gyűltek össze műhelymunkára, szakmai párbeszédre a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagjai, hogy összegezzék a pandémiás időszakban kényszerűségből szerzett tapasztalataikat. A mérleg nem rossz, a személyes kontaktus helyett sokan elfogadóbbak az online vagy telefonos találkozások lehetőségével.

Kapcsolódó galéria

Kábítószer-ellenes világnap 2020