Hanyatt vágott a hír: koronavírusos lettem - Próbálok nem gondolni a rossz dolgokra
Hanyatt vágott a hír: koronavírusos lettem - Próbálok nem gondolni a rossz dolgokra

Vera: „Próbálok nem gondolni a rossz dolgokra, mert abba az ember beledilizik”

A számok azt mutatják: újra berobbant a koronavírus Magyarországon is. Mostanra szinte tudunk már róla mindent: hogy leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, és leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek, ritkábban pedig súlyos kórforma alakulhat ki. Azonban egyre többen vannak, akik nemcsak olvasnak erről, hanem meg is tapasztalják. Majd jön a telefon és a hanyatt esés: „Az ön koronavírus-tesztje pozitív lett”.

Vera – akit a személyiségi jogok betartása miatt csak így nevezek –, hat nappal ezelőtt kapta meg az eredményét. Pozitív lett. Karanténban van, telefonon keresztül mondta el: bár fél, de próbál nem gondolni a rossz dolgokra, mert, ahogy õ mondja, abba bele lehetne dilizni. Mostanra már sokat enyhültek a tünetei, csak köhögést tapasztal, azonban még nem tudja, hogy a vele egy háztartásban élő párja megfertőződött-e. Jelenleg nem tesz és tehet mást, minthogy otthon marad, vár és bizakodik. Közben persze folyamatosan gondolkodik: vajon honnan és kitől kaphatta el?

„A hipó szagát sem éreztem”

Két hete csütörtökön úgy jöttem haza a munkahelyemről, hogy éreztem, a közérzetem olyan nem jó. Este már rázott a hideg, gyenge voltam, egy egyszerű influenza tüneteit produkáltam. Be is vettem egy láz- és fájdalomcsillapítót, valamint feloldottam egy tasak megfázás elleni belsőleges port és lefeküdtem. Mivel másnap sem voltam jobban, otthon maradtam, pihentem, majd aztán negyedik napra teljesen jól voltam, csak egy kicsit köhögtem. Kedden viszont azt tapasztaltam, hogy nem érzem a szagokat, még a hipóét sem. Felhívtam a háziorvost, elmondtam a tüneteimet és megkérte nekem a koronavírus-tesztet. Másnap ki is jöttek hozzám, két nappal később pedig felhívtak az eredménnyel: a tesztem pozitív lett. Hanyatt vágott a hír. Persze, az ember tisztában van azzal, hogy világjárvány van és a koronavírus itt van közöttünk, de mikor kiderül, hogy érintettek lettünk, az egészen más. Nagyon rossz érzés volt, amikor tudatosult bennem: megfertőződtem. Rossznak éreztem magam, akit most kirekeszt a világ.

Wellness helyett karantén

Veráék beszélgetésünkkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hívását várták, akik tájékoztatják őket a további lépésekről. Amit már tudni lehet, hogy egyelőre karanténban maradnak – ezen a héten egyébként is szabadságon lettek volna, wellnessezni készültek –, őt leghamarabb két hét múlva fogják újra letesztelni. Azt mondja, bár egy nagyon hosszadalmas folyamat vár még rájuk, de örül annak, hogy a családja mellettük áll és minden nap érdeklődnek, jól vannak-e. A koronavírussal fertőzöttség ugyanis sok esetben a kirekesztettséggel jár, de azzal tisztában kell lenni: bárki, bármikor lehet a következő...

Aki a koronavírus bármilyen tünetét észleli magán (láz, hasmenés, köhögés, izomgyengeség stb.) az:

– Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!

– Ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem  telefonon hívja fel háziorvosát!

– A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.

– Ha felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, és

a) a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.

b) a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.

– A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.

– Ha a laboreredmény megerősíti, hogy ön koronavírussal fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású. (koronavirus.gov.hu)