Hallatlan sikert értek el a magyar pálinkák Ausztriában!

23. alkalommal rendezték meg Ausztriában a világ egyik legtekintélyesebb pálinkaversenyét, a Destillatát. 2015-ben 14 ország 162 főzdéje nevezett a megmérettetésre, mintegy 1500 tétellel. A díjátadó gálának idén Eisenstadt és az Esterházy-kastély adott otthon. A világversenyen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat.

MAGYAR A CSÚCSON!

A verseny magyar szempontból kiemelkedő eredménnyel zárult. A legnagyobb elismerését ugyanis egy magyar főzdének ítélte a zsűri. Az Agárdi Pálinkafőzdét választották Az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig Az Év Főzőmestere lett.

A MEGYE IS SZÉP SIKEREKET KÖNYVELHET EL!

A Destillatán a megyei párlatfőzők is komoly sikereket értek el. A Komáromi János tulajdonában lévő Tuzséri Pálinkamanufaktúra egy ezüst- (Vadcseresznye Pálinka) és nyolc bronzérmet kapott. A Csobolya Attila főzőmester révén is elismert Várda Drink két bronzot (berkenye, alma) szerzett. Lakatos Tibor „nyíregyházi magánfőző” és pálinkalovag pedig ugyancsak két bronzérmet (irsai szőlő, meggy) érdemelt ki versenypálinkáival a népes nemzetközi mezőnyben.

AZ ÉV MAGYAR PÁRLATAI

A Destillatán minden évben kiosztják Az Év Párlatai kitüntetést is, melyeket Nagyarany éremmel jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium fekete bodza (2012) és a Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt alma pálinkája és tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) részesült az elismerésben.

Z. Pintye Zsolt