Ha eléri a 2,5 milliót a beoltottak száma, egy héten belül kinyitnak az iskolák, óvodák

Az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Több tárgyalás után a kormány szerdán meghozta a döntést az újranyitás esetleges első lépéseiről és arról, hogyan tölthetjük a húsvétot a járvány harmadik hullámában.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a járvány terjedése az unió legtöbb államában erősen felfelé tart.

Hozzátette, a harmadik hullámnak még nincs vége, a helyzet Magyarországon is rossz.

A miniszter a napi adatokra is kitért: 9637 az új fertőzöttek száma, és elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, ami negatív rekord a járvány kezdete óta.

Egyetlen egy megoldás van a járvány leküzdésére, mégpedig a vakcina”. Kiemelte, kérik a 60 év felettieket, akik még nem regisztráltak, hogy tegyék meg. Minden nem regisztrált levelet kap majd a napokban Müller Cecília országos tiszti főorvostól.

Az idősotthonokban, ahol mindenkit beoltottak egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma. Ez jól mutatja, hogy az oltással minimálisra csökken a fertőzés.

Kínából és Oroszországból a szállítások folyamatosak, de remélik, hogy a Brüsszelből is egyre több fog beérkezni.

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót.

Az iskolák újranyitása előtt tanárokat és az óvónőket be fogják oltani, de ehhez mindenkinek regisztrálni kell – emelte ki Gulyás.

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne.

Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Hangsúlyozta azt is, hogy csak azt az oltóanyagot nem adják be, amelyet még vizsgálnak, valamint azt, amelyet félre kell tenni a második oltásra. Ennek köszönhető, hogy Magyarország élen jár az oltások tekintetében.

Áprilisban szeretnénk egy nagyon nagyot előre lépni”. Ehhez az szükséges, hogy megérkezzenek a vakcinák.

A nyitást az oltási számok alapján tervezik meg, de a jelenlegi számok alapján még nem lehet enyhíteni – mondta a miniszter.

Az érettségivel kapcsolatban elmondta, egyelőre úgy tervezik, hagyományos módon tartják meg május végén, amennyiben jól halad az oltás és megfelelőek a járványügyi adatok.

Egyelőre a regisztrált idősebb, 65 év feletti korosztály oltása zajlik. Ha egy háziorvos mindenkit beoltott, aki a praxisában hozzá tartozik, akkor semmi nem gátolja meg, hogy fiatalabbak is elkezdjen oltani – emelte ki Gulyás.

Újravizsgálják a kismamák és a szoptatós anyukák beoltását.

Korábban nemzetközileg megállapodás volt arról, hogy nem kaphatnak oltást, mivel rögtön nem volt egyértelmű a vakcinák esetleges mellékhatása.

Most azonban, ennyi idő elteltével, újravizsgálják, hiszen egyre több fertőzött kerül ki a kismamák és szoptatós anyukák közül – magyarázta.

A nagy többség, aki átesik a koronavírus-fertőzésen, egy-két hónapig biztosan, de nagyjából négy hónapig védettnek tekinthető. A mutánsok közül a legnagyobb veszélyt a brit mutáció jelenti, hiszen nagyon gyorsan terjed, és a fiatalokat is eléri. Egyes felmérések szerint a megbetegedések mintegy 80 százaléka a brit mutánsvariációnak köszönhető – részletezte.

Kérdésre felelve elmondta, Magyarország az óraátállítás eltörlése mellett áll, de ezt egyedül nem tudja megtenni, ehhez uniós szabályozás szükséges.

 

Forrás: hirado.hu