Gyorsabban, magasabbra, erősebben – ez a 30 éves a Rehabilitációs Osztály mottója

 

A menedzsment pontosan tudja, hogy ezt a szakmailag igen jelentős és magas színvonalon végzett munkát folyamatos szakdolgozói hiány mellett végzi az osztály éppen ezért ez külön elismerést érdemel.

 

Dr. Francz Mónika a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója is elismerte a 30 éves működő Rehabilitációs Osztályon folytatott kiemelkedő szakmai munkát.

Majd Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a vendégeket az évforduló tiszteletére meghirdetett jubileumi tudományos ülésen, kiemelte a megelőzés és a rehabilitáció fontosságát.

 

A rehabilitáció olyan, mint egy képnek a kerete együtt a megelőzéssel. A legfontosabb a megelőzés, de ha megvan a baj, akkor a rehabilitáció a gyógyulás után. Miért is? Azért, hogy ki-ki a maga egészségi állapotához mérten teljes értékű életet tudjon élni.

 

30 év fejlődés

A Jósa András Oktatókórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya a működését a régi sebészeti épület második emeletén, 40 ággyal és 25 fővel kezdte meg, 1999-ben költözött a jelenlegi helyére. 2001-től dr. Szilassy Géza az osztályvezető főorvos. Az akkoriban ellátott betegnek a száma 575 fő volt éves szinten, jelenleg közel 1300 fő. Az osztály életében a következő nagy mérföldkő, a jelenlegi épület felújítása és egy új terápiás blokk építése volt. A fejlesztés egy európai uniós pályázatnak volt köszönhető, 2015-re be is fejeződtek a munkálatok és birtokba vehették a betegek és a dolgozók a 21. századi épületegyüttest. Jelenleg közel 120 ágy, modern rehabilitációs eszközök és 50 fő áll a betegek rendelkezésére.

Csapatmunka a rehabilitálás

Ez egy csapat munka az orvosi rehabilitáció. Különböző terapeuták tartoznak ide, gyógytornászok, logopédusok, masszőrök, stb. A szakorvosi létszám is növekedett, 2010- ben összevonásra került két osztály, a szeptikus sebészet és rehabilitáció és a mozgásszervi rehabilitáció. Kibővültünk mind ágylétszámban, mind pedig technikai struktúrában is- mondta el dr. Szilassy Géza, a Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa.

Támogatni kell a szakmát

Dr. Cserháti Péter az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatója, a rendezvényen elmondta, a rehabilitációs szakma sokáig nem volt az őt megillető helyen. Hozzátette, a gyógyítás nem ér ott véget, hogy a biológiai állapot rendeződik, hanem ott ér véget, amikor a társadalmi állapot is, ezért ez a szakma igényli a kiemelt támogatást.


Kanócz Rita