Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tartották és Balázs-áldásban részesülhettek a hívek

Egy napon tartották idén a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét és Szent Balázsra való megemlékezést a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A keresztények ezen az ünnepen arra emlékeznek, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Vasárnap tartották a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A keresztények ezen az ünnepen arra emlékeznek, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Az ünnepnek nagyon ősi, biblikus eredete van, amikor a negyven napos Jézust Szűz Mária és Szent József elvitték bemutatni a templomba. Ez nagyon ősi hagyomány volt a zsidó kultúrában, hogy az újszülött gyerekeket bemutatták a templomban. Mit jelentett ez? Hálaadást, hogy életet kaptunk és ennek emlékére ezt az ünnepet mindig tartották és ehhez kötődött, mivel Jézus úgy mutatkozott be, hogy én vagyok a világ világossága és abban a világban a mai napig is a gyertyának különleges szerepe van. A gyertyával jelképezték mindig is a világosságot.

– mondta el Felföldi László plébános.

Szent Balázs püspök ünnepéhez kapcsolódik a balázsolás. Idén a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepével egy napra esett a megemlékezés. Szent Balázs püspök a torok betegségeknek a védőszentje és ehhez mindig van egy külön áldás. Ez az egyház ősi hagyománya. Ilyenkor az egészségért, az életért imádkoznak, hogy mindenkinek védve, őrizve legyen az egészsége. Így tehát a gyertyaszentelést és a szent misét követően, Balázs-áldásban vehettek részt a hívek.