Gyertyafénynél kezdődik a nagyszombati liturgia, amin életről és halálról elmélkednek
Gyertyafénynél kezdődik a nagyszombati liturgia, amin életről és halálról elmélkednek

Nagyszombat van, a húsvéti ünnepkör szent három napja közül ez az utolsó. Ilyenkor a katolikus egyház papsága a hívekkel együtt Krisztus sírjánál elmélkedik az Úr szenvedéséről és haláláról, illetve közösen készülnek a feltámadásra. Idén azonban a járvány miatt csak lélekben lehetnek együtt a hívek a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétkor is – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Horváth Zoltán, plébános, a terézvárosi plébániatemplom elöljárója elmondta: Nagyszombat üzenete, hogy minden esetben van a sötétség után világosság. Mi, keresztények hisszük és valljuk, hogy Jézus meghalt és eltemették, de harmadnapra feltámadt a halálból. Az örök élet fényében Jézus feltámadt és ez nyitja meg számunkra is az örök életet.

Most ez egy zárt húsvét, de ma egész nap a félhomályban, a sötétségben a templomba eljöhetnek, Jézus sírjához és elelmélkedhetnek az élet és halál kérdésén, amely annyira közel van hozzánk, hogy szinte minden családtagunk vagy ismerősünk között van olyan, aki megfertőződött, vagy talán el is ment ebből a földi világból.

A terézvárosi plébánia segélyvonalat indított, mellyel élnek is az emberek, sőt, külföldről is érkeztek hívások.

 

hirado.hu