Gyermekjogok – Az ENSZ Alaptörvény pontjairól volt szó a könyvtárban

Az emberi méltóság személyiségünk alkotóeleme. Ebben a témakörben tartott előadást az ENSZ Gyermekjogi Egyezményéről egy pszichológus az Országos Könyvtári Napok programjában. Az 1991-ben aláírt dokumentum jó néhány cikkéről folyt a párbeszéd a szakember és a Kodály iskola diákjai között.

Esély, egyenlőség, könyvtár az Országos Könyvtári Napok idei témája. A koordináló Informatikai és Könyvtári Szövetség ajánlásában számtalan gyermekprogram szerepel, így az UNICEF és az ENSZ gyermekjogokról szóló Alaptörvénye is, mely a tapasztalat szerint nem gyakori téma a fiatalok körében.

„Ez most az előadás során vissza is igazolódott, amikor például olyan kérdéseket boncolgatunk, hogy egy gyereket meg lehet-e érinteni, meg lehet-e ütni, belefér-e egy pofon. Meglepődtek a jelenlévő szülők, nagyszülők is, hogy Magyarországon zéró tolerancia van, tehát nem fér bele, de maguk a gyerekek sincsenek tisztában a jogaikkal. Persze ez egy nagyon szélsőséges példa, a fizikai bántalmazás esete, de ezen kívül nagyon sok olyan gyerekjogról esett ma szó, amit az ENSZ Gyerekjogi Alapegyezmény rögzít, amiről sajnos sem a gyerekek, sem a felnőttek nem tudnak eleget Magyarországon” – nyilatkozta dr. Kántor-Faragó Márta pszichológus.

Nyilván nem elsősorban pszichológus dolga ismertetni a tényeket, bár hozzátartoznak az alaptételek az emberi méltósághoz, a lelki támogatáshoz. A törvények mellett partnerek kellenek a családtól az országos intézményekig. A szakember úgy látja, jó úton haladunk ebben az ügyben. A gyereknek segítséget kell kérni, ha bajba kerül, olyan felnőttől, akivel bizalmi viszonyban van. Emellett ingyenesen hívhatja a 1116-os zöldszámot.

„Akár a gyermekek névhez való joga, az anyakönyvezéshez való jog, a szülőkkel való együttléthez való jog, a rendszeres felülvizsgálat joga azoknak a gyerekeknek az esetében, akiket valami miatt kiemeltek a családokból. Akár az oktatáshoz, egészségügyhöz, gyógyszerekhez való jog. Meglepő, hogy a menekült gyerekek jogairól nem tudtak semmit az itt lévő hetedikesek. Ha Magyarországra érkezik egy menekült – akár most az ukrajnai helyzet kapcsán, akár távolabbi országból –, azokat a gyerekeket ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyar gyerekeket. Ez is meglepett, mennyire nem tudják, hogy azokra a gyerekekre mi vonatkozik” – fejtette ki a témát a pszichológus.

A diákok a beszélgetés végén 13+1-es TOTÓT töltöttek ki, kiváló eredménnyel. Igencsak fontos, hogy tisztában legyenek gyermekkorukban, majd a felnőtt életben is a jogaikkal. Az Országos Könyvtári Napok vendégei az esély az élethez témakör kapcsán a Magyar Vöröskereszt Hősképző programjából az elsősegélynyújtás és az újraélesztés gyakorlati tudnivalóit mutatják be. Péntek délelőtt a fiatalok esélyeiről szól a Nyíregyházi Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.