Aktívan az osztállyal program – Természetközeli élményeket szerveznek a diákoknak

Mintegy ötezer hátrányos helyzetű diák vesz részt az Aktívan az osztállyal programban. Három megyében szerveznek természetközeli élményeket, köztük a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában is.

A diákok játékos foglalkozásokon ismerték meg a Sóstói-erdő keletkezését, a legfontosabb élőlényét, a fát, és erdei játékokat is kipróbáltak. Ezen a napon a Nagycserkeszi Mikszáth Kálmán Általános Iskola tanulói vehettek részt az erdei iskolában az Aktívan az osztállyal program keretében.

Aktívan az osztállyal

Az Aktívan az osztállyal program keretében olyan általános iskolák osztályainak biztosítanak egynapos kirándulási lehetőséget, ahol az átlagos és a hátrányos helyzetű családban nevelkedő gyermekek aránya meghaladja a 70 százalékot. Az egyes kirándulások helyszíneit úgy választották ki, hogy azok a gyerekek lakóhelyeihez közel legyenek, de mégis a legtöbbjük számára ismeretlen helyeket mutassanak meg. A programban országos szinten másfél hónap alatt több mint hatvan iskolából ötezer rászoruló gyerek vesz részt.

Az osztályban 100 százalékosan hátrányos helyzetű minden diák. A gyerekek hiába tanyasi világban élnek, de az erdőben ilyen ismereteket csak itt tudnak megszerezni. Nagyon jó volt ez az óra, hiszen nem tantermi környezetben sajátították el a most megszerzett tudást. Nagyon ritkán kerülnek a diákok ilyen lehetőséghez. Jó volt a hangulat, jó volt sétálni az erdőben” – mondta Ponkházi Attiláné, a Nagycserkeszi Mikszáth Kálmán Általános Iskola pedagógusa.

Az a legértékesebb élmény, amelyet egész életükre megőrizhetnek a gyerekek – vallja Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Erdei iskola

A legjobb tanterem az erdő – így vélekedik a szabadtéri órákról Petrilláné Bartha Enikő, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője.

Mindenképpen érdemes rámutatni arra, hogy az erdő nem magától olyan, amilyen. Bemutatjuk, hogy mi az erdészeknek a szerepe, azt tudják a gyerekek, hogy szükség van faanyagra, tűzifára, de az már kevésbé tudatosul, hogy ez nem az égből pottyan. Itt egy gondos erdőművelésről van szó, arról van szó, hogy pótolni kell a kivágott fákat, tehát erdőfelújításokat kell végezni egy erdésznek. A gyerekek megismerkednek ezzel a munkával, az értékével, amit nem lehet csak úgy semmibe venni és pocsékolni, gazdálkodni kell az erdővel és a természet erőforrásaival” – nyilatkozta az erdei iskola vezetője.

Három megyében

Az Aktívan az osztállyal program ingyenes, továbbá biztosítja az utazást, az étkezést és az erdei iskolai programokat a rászoruló diákoknak. Három megyéből várták az iskolák jelentkezését, így a természetközeli élményeket egynapos osztálykirándulások formájában Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye területén szervezik.