Gumiasztalon versenyeztek
Gumiasztal és Mini-trampolin Diákolimpiai döntőt rendeztek Nyíregyházán. Az ország nyolc településéről jöttek versenyzők. A sportág annak köszönhetően, hogy bekerült az olimpiai számok közé is, egyre népszerűbb.

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziuma eddig is híres volt arról, hogy kiváló tornászokat nevel. Nem véletlen, hogy a torna alapjaira is épülő új sportágban, a gumiasztalban is jó eredményeket érnek el, ennek köszönhetően pedig házigazdái lehettek a diákolimpiai finálénak.

– Az intézményben a torna mellett labdajátékokban és újabban aerobikban is eredményesek vagyunk. A gumiasztallal együtt ezek részben egymásra is épülnek – mondta dr. Komáromi István, a NYE Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

A gumiasztal 2000 óta olimpiai sportág, és ennek köszönhetően egyre népszerűbb. A rendezvényen a Magyar Tornaszövetség gumiasztal szakágának minden tagja képviseltette magát. A versenyzők Budapestről, Ajkáról, Veszprémből, Dunaújvárosból, Balatonfüredről, Pécsről és Hevesből érkeztek. A nyíregyháziak közül többen már külföldön is rajthoz álltak.

– Több nemzetközi versenyen is elindultunk már, és értékes helyezéseket is szereztünk. Szeretnénk hasonló tornákon a jövőben is részt venni – mondta Duna Judit Ágnes edző.

A versenyzők egy 6x4 méteres, másfél méter magas rugalmas hálón mutatták be a 10 elemből álló gyakorlatukat. A legjobb versenyzők átlagéletkora 26–28 év, de az alapokkal való ismerkedést már 5-6 éves korban el lehet kezdeni. Jelenleg 8 egyesület körülbelül 250–300 igazolt versenyzője rendszeres szereplője a diákolimpiai és a magyar bajnoki versenyeknek, ahol a nevezők „A” és „B” kategóriában mérhetik össze tudásukat.

Dankó L.