Görcsleves 6 személyre
A beregi térség egyik jellegzetes levese a görcsleves, vagy még nevezik csimbókos és kötött tészta levesnek is. Nevét a különleges eljárással készített tésztának köszönheti. Ez az étel szorosan hozzátartozott a pásztorkultúrához, hiszen szabadban is elkészíthető.

Hozzávalók:
2 db tojás
15 dkg liszt
2 evőkanál zsír
kevés pirospaprika
bors
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
50 dkg burgonya
1 kicsi fej vöröshagyma
15 dkg paprikás szalonna

A görcsleves elkészítési módja:

Sok feldarabolt vegyes zöldséget kevés vízben, kevés zsíron sóval megpárolunk, majd felöntjük vízzel és a sós krumplilével. A leveshez mindig tört krumplit, ducit főztek, hogy annak a leve is hasznosítva legyen, és jobb ízű legyen a leves leve tőle. A tésztához annyi lisztet teszünk, amennyit a 2 db tojás felvesz. De kevés vizet is önthetünk hozzá, kb. fél decit, mert akkor jól formázható, nyújtható, nem könnyen kiszáradó tésztát kell gyúrni. Alaposan kigyúrjuk csipetnyi sóval a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk. Előtte már kisütöttük a nagyon apró kockára felvágott paprikás szalonnát, a ropogósra sült pecsit kanál hátuljával összetördeljük benne, hogy ne legyen nagyon darabos. Édesnemes paprikát szórunk bele. A kinyújtott szál tésztát megkenjük ezzel a paprikás, tepertős zsírral, aztán meghintjük sóval és borssal. A tészta egyik oldalától kezdve jobb kezünk hüvelyk és mutató ujjával, sodró mozdulatokkal kisujjnyi csíkot sodrunk, azt levágjuk, s ebből laza görcsöket, más néven csimbókokat kötünk. Nem szabad szorosra kötni, mert akkor nem fő át a közepe!

Amikor az egészet megkötöttük, lesz kb. 150–180 db görcsünk, melyeket a lobogó leveslébe vetünk és kavarunk, hogy egybe ne álljon. 15 percig lassú tűzön főzzük, majd meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Érdemes egy csimbókot kivéve, azt kettévágva ellenőrizni, hogy átfőtt-e. Ha még nyers a közepe, pár percig főzni kell, s még lazábbra kötni a csimbókokat máskor.

Forrás: „Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.