Gazdaságvédelmi akcióterv – Foglalkoztatási támogatást hirdetett meg a kormány

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárság dolgozta ki és hirdette meg a 25 éven aluliak, illetve alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatására hirdetett támogatási programját. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos oldalán, a www.munka.hu-n találják a tájékoztatót és a kérelemcsomagot.

A körülbelül 27 ezer megyei regisztrált álláskereső 35–40 százaléka 25 év alatti, illetve alacsony végzettségű, az ő munkába állásukat segíti a pandémia idején munkahelyek védelmére és újabbak megteremtésére alkotott program. A forrás GINOP projekt.

„Ennél a támogatási típusnál a munkáltatónak kell a kérelmet C kapun, tehát az elektronikus kapcsolattartás szabályait betartva a Foglalkoztatási Osztályhoz beküldeni. A munkáltatók köre széles, tehát nemcsak gazdasági társaságokról van szó, hanem civil szervezetek, egyesületek, sportegyesületek, önkormányzatok, költségvetési szervek is benyújthatják ezt a támogatást. A foglalkoztatás tekintetében a főszabály szerint 8 órás foglalkoztatásról beszélünk, de lehetőség van részmunkaidős foglalkoztatásra is, olyan dolgozóra is, akit utána majd home office-ban akarnak foglalkoztatni” – tájékoztatott dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője.

A munkáltatóknak a területileg illetékes foglalkoztatási osztályokra elektronikusan kell benyújtani az igényeket. Öt hónapra, maximum 100 ezer forintos kedvezmény jár a 15 és 25 év közötti regisztrált álláskeresők foglalkoztatásáért. A kérelemcsomagot a www.munka.hu oldalon találják.

„A támogatási konstrukció pedig a következő: öt hónapra tudjuk adni a támogatást, a bruttó bér és a bért terhelő, jelenleg 15 és fél százalékos szociális hozzájárulási adó együttes összegének az 50 százalékát, maximum 100 ezer forintot. Ha és amennyiben változni fog a minimálbér, a mostani bruttó 161 ezer forint, és változni fog a garantált bérminimum, a 210 600 forint, akkor természetesen lehet majd a most megállapított kérelmet módosítani, de az a szabály, hogy a bruttó bér és a szociális hozzájárulás maximum 50 százaléka, de maximum 100 ezer forint. Ezt a szabályt továbbra is alkalmazni kell” – folytatta a főosztályvezető.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium október 15-től meghirdetett programja a visszavonásig érvényes, és nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség, de a támogatás a statisztikai állomány gyarapításához, tehát létszámbővítéshez kötött.