Gasztronómiai fesztivál Sóstón

Lapotyát sütnek az asszonyok a Skanzen egyik sátra alatt. A szabolcsi népi édességet egykor sok magyar asszony készítette. Ma, már csak gasztronómiai rendezvényeken találkozhatnak vele a kíváncsi ízvadászok. De nem csak lapotyát kóstolhattak azok, akik ellátogattak a Skanzen új rendezvényére.

 

Furcsa finomságok

 

Zúzos lé, gólyafos, kásás töltött káposzta, borscs, fánk és még számos finomság várta a látogatókat. A szervezők célja, hogy a megye mind az öt tájegységének, sőt a térségben élő nemzetiségek gasztronómiáját megízleltessék a látogatókkal. - mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. Az eseményen 18 csapat képviseltette magát. Köztük az itt élő nemzetiségek is. A lengyelek például a toros káposztához hasonló bigost készítettek, asztalt szilvával, mézzel és gombával.

 

Turistavonzó tényező

 

A rendezvényt Nyíregyháza városa kiemelten támogatta, ugyanis az önkormányzat célja, hogy minél több turistát és látogatót vonzzon a városba.

További képekért kattintson a fotóra!

A turizmus Sóstón komoly bevételt jelent, nem csak az itt működő szervezetek számára, hanem azoknak is, akik kiegészítő árusként, családi vállalkozásként kapcsolódnak be. Sok emberről van szó, fontos hogy elégedettek legyenek és meg tudjanak élni abból amit csinálnak. Mindezek mellett az sem mindegy, hogy mennyi turista van, mennyi időt tölt itt, mennyire érzi jól magát és vágyik-e vissza Nyíregyházára, éppen ezért nagyon fontos és kiemelkedő cél, hogy itt Sóstón ez a három egység, az Állatpark, a Fürdő és a Múzeumfalu minél jobban működjön, összedolgozzon és minél több embert vonzzon – mondta dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

 

Hagyományőrző és kulturális programok

 

A konyhaművészeten túl a faluközpontban és az Árpád-kori településen kulturális és hagyományőrző programok, művészeti produkciók váltották egymást. A középkori hangulatot a Kard és Kereszt Johannita Testvériség Hagyományőrző Egyesület bemutatója biztosította.

(Fotó: Trifonov Éva)