Fülöp Attila Nyíregyházán: a kormányzat segít az idősotthonoknak!
Fotó: Szarka Lajos

Ahol jó gazdája van az idősotthonoknak, ott a járvány ellenére is biztonságban vannak a szépkorúak. A védekezéshez pedig az állam eszközöket biztosít – ezt mondta Fülöp Attila Nyíregyházán. A szociális ügyekért felelős államtitkár a „Kálvineum” Idősek Otthonában tett látogatást a szabolcsi megyeszékhelyen. Kiemelte, az országban közel 1000 idősotthon működik, melyekben 55 ezer idős ember él.   

A nyíregyházi Kálvineumban lakó Erdős Jenőhöz a szociális ügyekért felelős államtitkár kopogtatott be csütörtök délelőtt. Fülöp Attila arra volt kíváncsi, milyen körülmények között élnek a református otthon lakói. A nyugdíjas pedagógus készségesen válaszolt az államtitkárnak. Elmondta, ha megéri, idén novemberben betölti századik életévét. Egyébként 2018 óta lakik a Kemecsei úti intézményben, amellyel meg van elégedve. – Igen, meg vagyok elégedve az itteni dolgozókkal, az ellátással. Most például a járvány idején büszkék lehetünk arra, hogy a mi otthonunkban még senki nem betegedett meg. Ez a fegyelemnek is köszönhető, a bent lakók fegyelmének, beleértve a dolgozókat is, akik napról napra hűségesen teljesítik azt a feladatot, amit az itteni feladatok rájuk hárítanak – fogalmazott Erdős Jenő.

„Csak az jár be, aki az ápoló-ellátó munkában részt vesz!”

A Kálvineum 15 éve épült. A református egyház fenntartásában működő idősek otthonában az elmúlt években folyamatosan bővítették a szolgáltatásokat. A járvány kitörésekor azonnal intézkedéseket hoztak a bent lakó 55 ellátott érdekében. Az alapszolgáltatást külső helyszínre szervezték, és a 70 dolgozójukból annak a 20-nak kell az otthonba bejárnia, akik az ápoló-ellátó munkában vesznek részt. – A tiszti főorvos összes utasítását azonnali hatállyal bevezettük, amelyek időben történtek. Minden védőeszközt beszereztünk. Igyekeztük azokat a dolgozókat, akik home office-ban is elláthatják a feladataikat, oda kiszervezni és csak a minimális létszámmal nyújtjuk azokat a szükségletkielégítő tevékenységeket, amelyek fenntartják az ellátottak egészségét, fizikai, mentális, szociális egészségét – szögezte le Szentiné Bosnyák Zsuzsanna intézményvezető.

A kormány eszközökkel segít

Fülöp Attila államtitkár elégedett volt a nyíregyházi intézményben látottakkal. Elmondta, Magyarországon közel ezer bentlakásos idősotthon található, melyekben 55 ezer nyugdíjas él. Hozzáfűzte, tapasztalatai alapján, ahol a fenntartók jól működtetik az otthonokat, ott nincsenek veszélyben az idős emberek. – Minden intézmény, aminek van gazdája, ahol gondos gazda módjával vigyáznak, már a járvány kitörése előtt is az ott lévőkre, ott megszervezték a védekezést s a felügyeletet, ehhez az állam nyilvánvalóan annyiban tud segíteni, ami az ő kötelessége, ez a jogszabályalkotás, a finanszírozástámogatás és jó pár hete minden héten, rendszeresen védőeszközt is biztosítunk, függetlenül attól, hogy az intézmény fenntartója az állam, az önkormányzat, egyház vagy civil szervezet – emelte ki Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

Nyíregyházán az elmúlt hetekben a honvédség is segített abban, hogy az idősek egészségi állapotát megőrizzék. Többek között az egyházi fenntartású intézményekben is fertőtlenítették a szobákat. Ez a Kálvineumban is megtörtént.

Kapcsolódó galéria

Államtitkári látogatás a Kálvineumban