Függöny félidőben: furcsa és kurta évadot zártak a Móricz Zsigmond Színházban
Fotók: Szarka Lajos

Tavasszal szabadság volt és rendhagyó módon nyáron próba zajlik a Móricz Zsigmond Színházban. A Szabadtéri Színpadon igyekeznek az elmaradt előadásokat pótolni, de ragaszkodtak a júniusi évadzáráshoz. Búcsúzó kollégákat és új tagokat köszöntöttek pénteken a színházban.  

„Nekem ez egy olyan világ, ahol tudom, hogy hazaérek. És tudom, ha szomorú vagyok, megoszthatom a bánatom a színészekkel, illetve a darabokkal. Ha örömöm van, együtt mosolyognak velem, illetve sokat tanulok, de megerősít abban is, ami vagyok.” 

– így vallott a néző, az évad nézője, Géczi Ferenc a színházról.

Ilyen még sosem volt! Nemhogy előadások, de bemutatók maradtak el, megkezdett próbafolyamatok szakadtak félbe a márciusban kitört koronavírus járvány miatt. A szabadtéri Delila bemutató szeptemberi kőszínházi előadásaihoz már nem kapta meg a jogot a színház, de ami színpadra került, azt szerette a közönség és a társulat is.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója kiemelte:

„Nagyon nehezen indult az évadunk. Amikor azt hittük, hogy elfelejthetjük a kezdeti nehézségeket, akkor bejött a járvány, és nagyon nehezen is zártuk az évadot. A kettő között ami történt, az viszont nagy örömmel töltött el nem csak minket, hanem a közönséget is. A három nagyszínpadi bemutató az kárpótolt minket. Ettől függetlenül nagyon sok feladatunk van, hogy ezt az elmúlt három hónapot úgy pótoljuk, hogy gazdaságilag és a nézők szemszögéből is minél kisebb hiányossággal kezdjük a következő évadot.”

Októberben jött a Mesél a bécsi erdő, aztán 9-5-ig és az Úri muri a nagyszínpadon. A Színházi bestiák, a Tanár úr és a Tengeren a kamarában,  és persze a gyerekprogram. A 2019-20-as évadban százzal kevesebb előadás volt, mint tavaly. Az idei mérleg így 346. Nőtt ugyan a bérletek száma és persze a bevétel is, ennek ellenére nem jutottak el a nézők a színházba. Elegáns gesztussal mondtak le a legtöbben bérlethányadukról a teátrum javára, és köszönettel vették a varrodában készült maszkokat, melyeket a színészek vittek házhoz.

„Ez egy rendkívüli, nagyon nehéz év a járvány miatt, aminek nagyon komoly pénzügyi hatásai is vannak, negatív értelemben. Ugyanakkor a színháznál ez nem volt érzékelhető, remélem nem is lesz. Minden biztosított a jó előadásokhoz, a jó működéshez. Remélem, hogy szeptembertől már előadásokat is folyamatosan lehet tartani, illetve tervezzük a VIDOR Fesztivált is megrendezni!  A nívódíjat pedig ebben az évben Puskás Tivadar kapta.” - nyilatkozta az évadzáró után Dr. Kovács Ferenc polgármester.

Puskás Tivadar a közönség kedvenceként és a társulat tisztelt tagjaként visszavonhatatlanul elköszönt a színháztól. De decemberben jár még neki és nekünk is egy jutalomjáték.

„Nem tudom, említettem-e már, hogy a telefonban mindig úgy van, hogy bárhol vagyok a világban, két időjárást nézek meg, Budapestet meg Nyíregyházát, és ez így lesz továbbra is. De el kell menni, egyszer abba kell hagyni. Egyszer vége van valaminek. Nem akarom, hogy úgy legyen vége, hogy kínos legyen. Azért még egy búcsújáték lesz, egy ajándék előadás, a Napsugár fiúk Lackóval, akivel nagyon sokat játszottam, és nagyszerű volt mindig is vele játszani. És hála Istennek benne van a fiam is és egy csodálatos kis hölgy is, akit nagyon szeretek és velük, meg az itteni kollégákkal játszani nagy ajándék számomra. Ezt még lejátszom és aztán befejezem. Valóban nyaralás lesz a következő 40 év!”

A díjak között meg kell említeni a Pro Teátrum, úgynevezett marketing díjat, hiszen az élő varázs után online térbe vonult művészek a facebookra feltöltött videókkal tartották a kapcsolatot a közönséggel. Urmai Gábor filmje 1928 like-ot és 7200 kattintást kapott 174 ezer látogatójától. A társulat titkos szavazással Tóth Károlynak ítélte a Móricz-díjat.

„Szerintem a Tengeren. Legalábbis, ha visszanézem az elmúlt egy évemet, akkora Tengeren-nek szól. Én szeretnék a nagy nyilvánosság előtt köszönetet mondani három igazgatónak. A jelenlegi igazgatónak, aki lehetőséget adott erre. Egy volt igazgatónak, aki miatt annak idején én letettem az alkoholt. Ő a Schlanger Andris, és egy volt főrendezőnek, a Göttinger Palinak, aki lehetőséget adott arra, hogy annak ellenére, hogy letettem az alkoholt, ő előhozta belőlem az állatot.”

Az évadzáró társulati ülésen bemutatták az új tagokat, köztük Staub Viktóriát, Szalay Bencét és Géczi Zoltánt. Az igazgató ismertette a következő évad műsortervét, melyben a nyitó Édes Charity után lesz Kurázsi mama, Szentivánéji álom, a Kripli, Funny Girl és A csillagszemű juhász is.

Kapcsolódó galéria

Színházi évadzáró 20200626