Friss adatok érkeztek a Széna téri mérőállomásról – Ilyen a levegő minősége Nyíregyházán

Friss adatok érkeztek a Széna téri mérőállomásról – Ilyen a levegő minősége Nyíregyházán

Lakossági tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyeletétől.

A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3)

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:

2019.10.18.-án: 79,4 μg/m3

2019.10.19.-én: 77,9 μg/m3

2019.10.20.-án: 76.9 μg/m3 volt.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén és a következő hét elején anticiklonális hatások alakítják továbbra is az időjárást, de időnként megerősödik a délies szél. A levegőminőség lassú romlása valószínű, a PM10 koncetrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték, helyenként a tájékoztatási küszöbérték felett valószínű.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.