Fotókiállítás – Nemzetközi program képei a Váci Mihály Kulturális Központban

Évente rendezi meg világméretű versenyét professzionális, amatőr és diákfotósok számára az International Photography Awards. Így segíti a feltörekvő művészeket, hogy ismertséghez és elismeréshez jussanak. Egy budapesti galéria a nemzetközi pályázat díjazott alkotásait és egy plusz válogatást kínált fel a Váci Mihály Kulturális Központ számára, melyet augusztus 24-ig láthatnak Nyíregyházán.

Ember és család. Víz alatt, hidak, sport és természet, építészet és a képzőművészet. Efféle témák köré készültek a képek, melynek tétje a nemzetközi fotós díj. A nyárra ezt az üdítő fotókiállítást ajánlja a Váci Mihály Kulturális Központ. A Nemzetközi Fotópályázat díjazottjainak munkáit láthatják szerte a nagyvilágból, az Európai Unió országaiból, de Olaszország, Kenya, Mexikó vagy Indonézia is szerepelni szokott a versenyeken.

„Ez Budapestről, a Lucy Galériából érkezett, amely a Farmani Groupnak, egy nemzetközi szervezetnek a magyarországi bázisintézménye. Megtalálhatóak a tengerentúlon, Európa számos országában, úgyhogy nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen színvonalas, nívós kiállítást elhozhattunk Nyíregyháza szívébe, a Váci Mihály Kulturális Központba. A kiállításra a pályázatot minden évben meghirdeti az említett szervezet. Most is több ezer, sőt több mint 10 ezer fotó érkezett, 13 kategóriában. Láthatjuk a 26 győztest, illetve volt egy Best of Show című kurátori válogatás, mely 27 képet jelölt meg. Így 53, nemzetközileg díjazott, nívós alkotást láthat a közönség” – fogalmazott a kiállításmegnyitón Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A díj támogatója a már említett Farmani Group, mely 1985 óta a világ egyik vezető szervezete. A fotózást, a designt és az építészetet támogatja, sőt népszerűsíti. A szervezők eljuttatták Alice Gabriner, a Best of Show kurátorának gondolatait a válogatásról:

„Ez a kiállított 53 fénykép azt a számtalan módot képviseli, amelyet látunk, és a fényképezőgép mögött álló különféle egyének interpretációit, tapasztalatait és képzeletét foglalja magába. Legyen szó vizuális szerelmi költeményről, egyedi megfigyelésről vagy történelmi eseményről, a kollektív munka összekapcsolja a művészetet, a bizonyítékokat, a tárgyakat és az időben megdermedt röpke pillanatokat.” 

A látogató különböző végleteket élhet meg a kiállításon, melyek a világ borzalmaira éppúgy felnyitják szemét, mint azokra a vizuális élményekre és perspektívákra, amelyek képesek a mai fásult embert is kimozgatni megszokott, közömbös állapotából.

A kiállítást augusztus 24-ig, hétfőtől vasárnapig láthatják a kulturális központ aulájában.