Folytatódott a pedagógusok oltása – Pfizer típusú vakcinát kaptak Nyíregyházán is
Fotó: Szarka Lajos

Már több mint 110 ezren kaptak oltást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben. Az oltásra érkezőket a kórház dolgozói és önkéntesek is segítik, hogy megtalálják az oltópontokat. Fontos, hogy mindenki az előre megadott időpontra érkezzen, ez nagy segítség a szakemberek számára.

 

Pedagógusokat is vártak szombaton a kórházi oltópontokon, Pfizer típusú vakcinát kaptak a tanárok Nyíregyházán is. Sokan október óta online tanítanak és úgy látják, már a diákoknak is hiányzik a jelenléti oktatás.

„A diákoktól tudom, értesülök róla, hogy ők is jobban örülnének már a való világnak és nem pedig ennek a digitális korszaknak. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb feltétele, hogy minél hamarabb beoltakozzunk, főleg mi, tanárok, hogy mi is, meg persze a diákok is biztonságban legyenek és végre eltűnjön ez a vírus” – mesélte Máté Zoltán, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium egyik pedagógusa.

Az orvos dönt

A pedagógusok mellett azokat is oltották a hétvégén, akik már a második adag oltást kapták meg és a háziorvosuk küldte az oltópontokra, de természetesen semmi különbség nincs a két folyamat között.

„A pedagógusokat is ugyanúgy várjuk, ahogy a többi beteget is eddig. Az asszisztensek összeállítják az ampullákat, felszívják a hat adag vakcinát és az orvosnak kell eldönteni, hogy megkaphatja a beteg a védőoltást, illetve az orvos adja be intramuscularisan” – mondta az egyik oltóponton dr. Csehely Csilla, a Jósa András Oktatókórház bőrgyógyásza.

Segítenek az oltópontokon

A pedagógusok sok esetben sms-ben kapnak értesítést, hogy megkaphatják az oltást. Ezért is fontos, hogy a regisztráció során mindenki pontosan adja meg az elérhetőségét, így tudja megkapni azt a tájékoztató üzenetet, ami tartalmazza azt, hogy melyik oltópontra és hány órára várják őt a kórházban. Ez adminisztráció szempontjából könnyebbséget jelent a háziorvosoknak is.

„Nagyszámú személyzettel állunk rendelkezésre, a saját dolgozóinkat még önkéntesek is kiegészítik. Az önkéntesek például önkormányzati intézmények dolgozói, akik szívesen segítenek szabadidejükben is akár abban, hogy a beérkező oltakozókat irányítsák és koordinálják. Tulajdonképpen szinte minden beérkezőt azonnal fogadunk, megkérdezzük, hogy hanyadik oltásra érkezett, milyen oltást kap, akár hogy ki a háziorvosa, ha nem tudja pontosan megmondani, hogy hányas számú oltópontra szól a behívása és ettől kezdve megindul az a folyamat, amit már nagyon jól begyakoroltunk. A beérkezőkkel beleegyező, tájékoztató nyilatkozatokat kell aláíratnunk és elirányítjuk arra az oltópontra, ahol az oltást megkapják” – közölte dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

110 ezer helyi beoltott

A főigazgató azt is kiemelte, hogy a járvány ellen a legfontosabb a társadalom védettségének a kialakítása, amit csak több millió ember oltásával lehet elérni. Az oltások beadását december 27-én kezdték, április 13-án pedig már a százezredik vakcinát is beoltották, a napokban pedig már 110 ezer fölöttire nőtt ez a szám. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján már gördülékenyen megy a szervezés, minden héten felmérik, hogy hány vakcina van, ahhoz mennyi oltóhelyet, illetve szakembert kell biztosítani az azt követő hét napra. A hétfő reggeli országos adatok szerint már 3 millió 266 ezer a beoltottak száma Magyarországon.