Folyamatosan oltanak koronavírus ellen Nyíregyházán - A védekezés eszköze a vakcina
Folyamatosan oltanak koronavírus ellen Nyíregyházán - A védekezés eszköze a vakcina

Karácsony után érkezett meg az első adag koronavírus elleni vakcina Nyíregyházára, másnap pedig meg is kezdték az oltást a COVID intenzív részlegeken, illetve a sürgősségi osztályon dolgozókkal. Azóta már további 3 szállítmány is befutott, így folyamatosan kapják a védettséget jelentő oltóanyagot az OMSZ dolgozói, az egészségügyi alapellátásban dolgozók, ott lakók, védőnők, a szociális szféra munkavállalói és a kormányhivatalok járványügyi munkatársai is.

Január 5-én már a harmadik oltóanyag-szállítmány érkezett meg Nyíregyházára, amivel addig összesen 9750 adag (4875 ember kétszeri oltására elegendő) oltóanyag jutott a szabolcsi megyeszékhelyre, így hat nappal később már megkezdődhetett a szociális szférában dolgozók és a nagy létszámú idősotthonok lakóinak oltása is, a COVID-19 járvány eddigi tapasztalatai alapján ugyanis a nagy létszámú idősotthonokban nagy a kockázata a fertőzés kialakulásának és terjedésének. Múlt héten az SZSZBMK oltócsapata a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában oltotta be az önként jelentkező gondozottakat és dolgozókat.

– Múlt héten elkezdtük felmérni a szociális ágazatban dolgozók oltás iránti igényét az önkormányzati intézményeinknél és meg is kezdődött az oltás, amit első körben mintegy 140 fő vett fel. Azt látjuk, hogy az intézményeinkben az oltási hajlandóság jó és mire megkapják a második kör vakcinát is három hét múlva, addigra az intézményeinkben dolgozók 80–90 százaléka védett lesz. Ez egyrészt azért fontos, hogy működhessenek az önkormányzati ellátási szolgáltatások, másrészt pedig, hogy ezáltal is védjük a bentlakók egészségét  – nyilatkozta dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

A védekezés eszköze a vakcina

Az aljegyző hozzátette, fontos, hogy jó oltási hajlandóság legyen a lakosság körében is, mivel csak ezzel lehet majd egy kicsit felszabadulni, enyhíteni a korlátozásokon. A járvány elleni védekezés legfontosabb eszköze a vakcina. Dr. Kása Brigitta azt javasolja, mindenki éljen az oltás lehetőségével és regisztráljon a kormányzati weboldalon, a  vakcinainfo.gov.hu-n. Továbbra is fontos kiemelni, hogy az oltási terv szerint lehet majd megkapni a vakcinákat, nem pedig a regisztráció sorrendjében.

A héten is érkezett szállítmány

Kedden újabb vakcinaszállítmány, 2430 ember oltására elegendő oltóanyag érkezett a Pfizertõl a Jósa András Oktatókórházba, így a héten folytatódhatott az egészségügyben dolgozók oltása, az intézmény mobil oltócsapata pedig a Megyei Védelmi Bizottság által meghatározott menetrendben oltja a megye szociális intézményeinek dolgozóit és lakóit.

4902 beoltott

Az eddig megérkezett vakcinából január 12-ig már 4902 fő kapott oltást, idáig semmilyen komolyabb oltási reakcióról nincs tudomása a kórháznak. Néhány kisebb rosszullét történt, például vérnyomáskiugrás, ezek leginkább olyanoknál fordult elő, akik esetleg félnek a tűtől. Az intézmény egy külön szobában felkészült a komolyabb reakciók ellátására is, de eddig szerencsére még nem volt rá szükség.

Biztonságos

Az oltás hatásmechanizmusából, illetve összetételéből adódóan a félelmek, amelyek a közösségi médiában terjednek, az esetek többségében teljes mértékben alaptalanok. A védőoltás a vírus genetikai kódjából származó mRNS egy részét tartalmazza, ezt a bizonyos tüskefehérjét, ami a vírusnak a koronáját adja. Ezt juttatják be egy lipidburokban a szervezetünkbe, amely a mi sejtünkbe bejutva az mRNS-bõl kódolja ezt a fehérjét. Ez azt jelenti, hogy a mi sejtünk fogja megtermelni a fehérjét, és ez ellen fog később ellenanyagot termelni. Ez az mRNS utána eltűnik, a fehérje szintén, tehát a védőoltásból nem marad vissza semmi a szervezetben, csak a reakció által generált ellenanyagok, és a memóriasejtekben a védettséget kódoló információ – nyilatkozta dr. Kiss Csaba háziorvos a Nyíregyházi Televíziónak.