Folyamatosan dolgoznak az utakon – Városszerte 20 szakasz kap aszfaltburkolatot

A határidő előtt elkészült újabb három utca aszfaltozása: a Futó közben, a Hadik utcán és a Bólyai téren befejeződtek a munkálatok. Az elmúlt években több száz utcán sok-sok kilométernyi szakasz kapott aszfaltburkolatot Nyíregyházán, ennek eredménye, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő utcák több mint fele korszerű, könnyen és biztonságosan járható.

Még 2020 végén, az országban egyedüliként kapott Nyíregyháza egy ötmilliárd forintos támogatást az utcái felújítására a Belügyminisztériumtól. Ennek köszönhetően lakóutcák kapnak aszfaltburkolatot a város minden részén, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni az ott élők bármilyen időjárási körülmények között. Az önkormányzat várta az úgynevezett utcabiztosokat 2021 elején, hogy közös munka eredményeként elkezdődhessenek a beruházások. A korszerűsítések 2022-ben is folytatódtak, többek között a Futó utcából nyíló Futó közben.

A Futó közben állunk, ahol 165 méter hosszan, négy méter szélességben, csapadékvíz-elvezetéssel épült meg az új aszfaltút. Fontos kiemelni, hogy rendezett tulajdoni viszonyok mellett lehetett hozzákezdeni mind a tervezéshez, mind pedig a kivitelezéshez, illetve fontos az is, hogy a lakosok kérésére az útépítéssel együtt megszüntettük azt az átmenő forgalmat, ami terhelte korábban a Futó közt, azaz mindkét irányból zsákutcává tettük ezt a szakaszt” – mondta a helyszíni bejáráson Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

Útfejlesztési program

A Belügyminisztérium két évvel ezelőtti támogatásának természetesen komoly előzménye is volt, hiszen a városvezetés 2013-tól a tartalékok egy részét minden évben az utak aszfaltozásához szükséges kiviteli tervek megrendelésére fordította. Ezeket támogatta a kormány, így épülhet, illetve épülhetett az elmúlt hónapokban ennyi aszfaltos út a város számos pontján. 2021-ben például 18 utcát érintett a felújítási program – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Mindenre pályázunk, amire lehet”

Részben az ötmilliárd forintos programból, részben más forrásból épülnek az utak, hiszen mi mindenre pályázunk, amire lehet, annak érdekében, hogy javítsuk az utak állapotát. Jelenleg 20 földutat aszfaltozunk le, emellett pedig négy nagy forgalmú út felújítása van folyamatban. Ezzel nagyot lépünk újra előre, tehát Nyíregyháza önkormányzati útjainak több mint ötven százaléka novemberre aszfaltozott lesz. Ezt tudtuk elérni tíz év alatt, ez nagyon nagy dolog, hiszen ez több száz utcát és sok-sok kilométert jelent. Ez a szám azt is mutatja, hogy ennyire rosszul állt Nyíregyháza, de most már országos viszonylatban is kezdünk jól állni. Természetesen az a cél, hogy ezt a programot folytassuk a jövőben is” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Tervezetten halad a munka

Jelenleg is folyik és a tervezett ütemben halad a Meggyfa, Gömb, Sátor utcák építése, amely várhatóan október elejére teljesen elkészül. A Futó köz, a Hadik utca és a Bólyai tér építése már befejeződött. A Levél köz és az Acél utca kivitelezési munkái is hamarosan befejeződnek és a műszaki átadás-átvételi eljárások ezen utcák esetében szeptemberben megkezdődhetnek. Az ötmilliárdos program keretében kezdődött meg idén nyáron a Debreceni út, a Hunyadi, a Luther, a Kollégium, valamint a Derkovits utca felújítása, melyek várhatóan november végére készülnek el.

Kapcsolódó galéria

Új aszfaltot kapott a Futó köz