Folyamatos az oltás – Hamarosan érkezik az első adag orosz vakcina
Fotó: Illusztráció

Egyre többen megkapják a második adag koronavírus elleni védőoltást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Harminc napon belül pedig megérkezik Magyarországra az első adag orosz vakcina is, összesen egymillió ember oltásához elegendő ampullára kötött megállapodást Szijjártó Péter külügyminiszter Oroszországban. Az oltási terv szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbekkel folytatódik majd a vakcinák beadása.

 

Folyamatos az oltás a Jósa András Oktatókórházban, ezeken az oltópontokon már a második adag vakcinát kapják meg az egészségügyben dolgozók. Az intézményben december 27-én kezdődött az oltás, így már több mint egy hete indult a második adagok beadása.

Egyre nagyobb az érdeklődés

Az oltási hajlandóság sokat javult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház dolgozói körében, eleinte 30-40 százalékuk kérte a vakcinát, jelenleg ez az arány már a 60 százalékot is meghaladja. Huszti Ágnes gyógytornászként sok mindenkivel találkozik, így saját maga és páciensei érdekében is oltatta be magát.

„Az első oltás után két napig fájt egy kicsit a karom, izomfájdalom jelentkezett, egyébként semmilyen egyéb tünetet nem észleltem magamon. Ez egyéb más védőoltások után is így volt, például influenza elleni oltásnál is, hogy kisebb karfájdalom jelentkezett 1-2 napig, de mást nem észleltem most sem” – mondta Huszti Ágnes.

Hasonló oltási reakcióról számolt be Rabóczki Mariann is, mindössze egy pici izomfájdalmat tapasztalt a karjában másnap az oltás helyén.

„Tudjuk, hogy a vírusok ellen a legfőbb védekezési módszer a védőoltás. Régen is eleinte mindenki az oltások ellen volt, aztán rájöttek, hogy mennyire fontos és hasznos dolog ez. Én mindenkinek csak javasolni tudom, hogy adassa be a védőoltást, ha szeretné a régi, megszokott életét folytatni” – nyilatkozta Rabóczki Mariann gyermekorvosi asszisztens.

Kevesebb aktív fertőzött

A legújabb hétfői adatok szerint meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzötteké csökken. Összesen 360 418 igazolt fertőzött van hazánkban, közülük 17 723-an Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Orosz vakcinák

A kormány lassúnak tartja az unió által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért még pénteken megszületett az első Európai Unión kívüli megállapodás vakcinaügyben. Magyarország kétmillió adag orosz vakcinát vásárol, Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott, egymillió ember beoltásához elegendő oltóanyagról állapodtak meg.

„Két dologért jöttünk, gyakorlatilag mind a kettőt ki is pipáltuk, hiszen megállapodtunk az oltóanyagok szállításáról Magyarországra, az első 300 ezer ember oltásához szükséges mennyiség 30 napon belül érkezik, aztán utána jön a többi” – mondta a külügyminiszter hivatalos közösségi oldalán.

A vakcina összesen három ütemben érkezik majd Magyarországra, először 300 ezer, majd 500 ezer és végül 200 ezer ember beoltásához elegendő szállítmány jön Oroszországból. A Sputnikot már a magyar gyógyszerészeti hatóság is engedélyezte, ez a világon elsőként bejegyzett védőoltás a koronavírus ellen. Oroszországban december elején kezdődött a tömeges használata, azóta már 10 országban, több millió ember kapta meg ezt a vakcinát.

Sputnik és AstraZeneca

Az oltóanyagot a legmodernebb technológiával, nagyüzemben állítják elő. Szlávik János infektológus főorvos hétfőn a Kossuth Rádióban arról beszélt, a Sputnikban is, akár csak az AstraZenecában, ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust. Majd az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből, ez mindkét vakcina esetében így működik. Az orosz oltóanyag hatékonysága 90 százalék feletti, akár csak a Pfizer vakcinájából, ebből is két oltás szükséges a védettség kialakulásához.

Átgondolt oltási terv

Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcinák beadása, hiszen a második dózist mindenkinek biztosítani kell, aki már az első adagot megkapta – erről Müller Cecília beszélt. Az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók több mint 80 százaléka már megkapta a védőoltást, közülük több mint kilencezren már a második dózist is. Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátásban dolgozók és ellátásban részesülő személyek után a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbekkel folytatódik a vakcinák beadása a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint, ezután jönnek majd a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. A múlt heti összesített adatok szerint eddig 1 millió 775 ezer ember jelentkezett az oltásra.