Fogyasztóvédelmi szabályozás

Szeptember 11-étől életbe léptek a fogyasztóvédelmi törvény módosításai. Lényeges változás, hogy nőtt a vállalkozó tájékoztatási kötelezettsége, ha a fogyasztó panaszát elutasítja. Ilyen esetben köteles írásbeli tájékoztatást adni arról, milyen jogorvoslati lehetőséggel élhet ügyében, mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell továbbá az illetékes hatóság, illetve a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét.

A törvénymódosítás erősíti a békéltető testületek alternatív jellegét. A testületek több mint 15 éve működnek hazánkban, ingyenes alternatív vitarendezési fórumként, a fogyasztó és a vállalkozó közötti konfliktusok gyors és hatékony megoldására.

 

KÉPVISELNI KELL A VÁLLALKOZÁST

 

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a megyei békéltető testület elnöke elmondta, a leglényegesebb változás, ha az elégedetlen fogyasztó a vállalkozásnál tett sikertelen próbálkozást követően a békéltető testülethez fordul, a cég köteles egyezség megkötésére jogosult személy megjelenését biztosítani a meghallgatáson.

[REKLAM]

Amennyiben a vállalkozás székhelye, telephelye nem az adott megyében van, és nem jelenik meg képviselője személyesen, a vállalkozásnak a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezséget kell felajánlania.

 

NÉPSZERŰ AZ INTERNETES VÁSÁRLÁS

 

Abban az esetben, ha az érintett gazdálkodó szervezet nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének, az a fogyasztóvédelmi törvény megszegésének minősül, így a testületnek jeleznie kell ennek tényét a helyi fogyasztóvédelmi hatóságnak, mely bírságot szab ki. A bírság mértéke a kis- és középvállalkozások esetében 15-től 500 ezer forintig terjedhet.

Az előadáson elhangzott, egyre nagyobb az érdeklődés az elektronikus kereskedelem iránt is, hiszen az ilyen vásárlás kényelmes a fogyasztónak. Ugyan nem kell utánajárnia a termékeknek, de veszélyeket is rejt, mert „látatlanban” választja ki azokat. A problémás ügyekkel szintén kereshetik a fogyasztóvédelmi hatóságot, valamint a békéltető testületet.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)