Foglalkoztatási paktum a munkaerőpiacért – Újabb gyár csatlakozott az együttműködéshez
Fotó: Szarka Lajos

9,6 milliárd forintot fordítanak a foglalkoztatás javítására egy paktum keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a következő uniós ciklusban. Egyre több cég csatlakozik ehhez az együttműködéshez, szerdán a nyírszőlősi Bonduelle gyárral kötöttek szerződést. A munkaerő-piaci adatok javulása érdekében a képzési rendszer átalakításán is dolgoznak a kormányhivatal szakemberei.

 

Nyírszőlősön működik a francia Bonduelle vállalat egyik magyarországi gyára, a zöldségfeldolgozó üzemben naponta másfél millió konzervet gyártanak. A betakarítási szezon időszakában 300 fő dolgozik itt, az ezen kívüli időszakban csomagolási, logisztikai és egyéb beosztásban pedig 100 fő. A nyírszőlősi gyár is csatlakozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei foglalkoztatási együttműködéshez. A megállapodás lehetőséget ad a cég számára, hogy még a szezon előtt speciális szakmai alapismeretek oktatást biztosítsanak az új dolgozók számára, illetve a munkaerő megtalálása és megtartása miatt is csatlakoztak a paktumhoz.

„Évről évre a tevékenységünk azt diktálja, hogy a zöldségek feldolgozási időszakára találjunk határozott időre munkaerőt. Ez minden évben új kihívást jelent a kollégáimnak és minden gyárnak. Erre mi nagyon sok erőforrást használunk, hogy megtaláljuk ezeket az embereket és utána megtartsuk a szezon időszakában, tehát a legfőbb kihívásunk nekünk az, hogy a szezon végén is nálunk dolgozzanak elkötelezetten, viszont a következő évre is kell gondolni és hátha a következő évben is visszatérnének hozzánk, talán nekünk ez lenne a legfontosabb és ebben van lehetőség” – nyilatkozta Adamik Árpád, a Bonduelle Central Europe Kft. nyírszőlősi gyárigazgatója.

9,6 milliárd forint

Az új vállalkozás csatlakozásával már 35 paktumszervezeti tagja van a megyének, de ennél jóval több céget, magánvállalkozást, mikro-, kis- és középvállalkozást támogattak már és több ezer munkavállalónak tudtak állást találni – ezt Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke mondta. A következő hétéves uniós ciklusban a paktum pályázati összege majdnem megduplázódik, mintegy 9,6 milliárd forintot tudnak a foglalkoztatásra és munkaügyi programokra fordítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A program részletei

„A munkaügyi paktumot a kormányhivatal munkaügyi főosztályán keresztül, a munkaügyi kirendeltségeken, járási hivatalokon keresztül valósítjuk meg, konzorciumi partnerségben a kormányhivatallal. Ott lehet az ügyintézőknél támogatásért jelentkezni. Ez lehet képzési program, lehet munkába járási támogatás, tehát bizonyos részét a munkába járásnak finanszírozza a program, illetve – ez a legfontosabb része a programnak – a fizetés egy részét, egy bizonyos időtartamig, 3 vagy 4 hónapig a program finanszírozza, de ez változhat, hogy mennyi ideig. Cserébe a munkáltató kötelezettséget vállal, hogy hány hónapig foglalkoztatja a munkába állót. Ezen programok azt eredményezik, hogy ezek a munkavállalók aztán a cég stabil munkavállalói lesznek” – közölte Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

Munkaerő-piaci helyzet

A megye gazdasági fejlesztését nagyban segítik a támogatások, ezeket a forrásokat sok esetben a foglalkoztatás bővülésére és a munkahelyek megőrzésére fordítják. A koronavírus-járvány miatt utóbbira került az elmúlt időszakban a hangsúly, így a megyei munkaerőpiac a pandémia idején sem omlott össze – hangzott el a szerda délelőtti sajtótájékoztatón a megyeházán.

„Ha a foglalkoztatást nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva hasonló a foglalkoztatási helyzet. Ez remélhetőleg még javulni fog az elkövetkező időszakban. A cégek egy jelentős részének ugyan okozott nehézséget az elmúlt időszak, viszont voltak a megyében olyan cégek is – nem kevés –, amelyek bővülni tudtak, tudtak létszámot fejleszteni, mert őket máshogy érintette ez a járvány. Nyilván oda kell fókuszálni, azokra a vállalkozásokra, amelyeket valamilyen veszteség ért emiatt, erről szólt az ágazati bértámogatási program, ahol kifejezetten a turizmus, vendéglátás területen sikerüljön a munkahelyeket megőrizni, most a részleges nyitással azt gondolom, hogy ezek a cégek újra el is indulhatnak” – mondta Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja.

A kormányhivatal munkaügyi osztálya dolgozott a képzési rendszer átalakításán. Ez egy fontos lépés annak érdekében, hogy a helyi munkaerő-piaci igényekre szabják az oktatást. Felmérték az igényeket a munkaadók körében és ezek alapján fogják a különböző tanfolyamokat is indítani.