Indul a szezon: aranyárban mérik idén a szamócát országszerte!

Hamarosan úton-útfélen megjelennek a szamócaárusító bódék, kezdődik a szezon. Csakhogy idén sokkal drágább a gyümölcs, a tavalyi 2200 Ft/kg-os induló árhoz képest most 3300 és 3800 forint között mérik kilóját.

 

Egy átlagos szezonhoz képest – a hideg időjárás miatt – legalább 2 hetes csúszásban vannak a magyar szamócák. Úgy tűnik, hogy termés van bőven, viszont egyelőre aranyárban mérik. A vásárlók abban bíznak, hogy ha a következő napokban egyre nagyobb mennyiség lesz belőlük a standokon, ezzel párhuzamosan csökken majd az áruk is.

 

Tavaly két héttel korábban kezdtük a szezont – fólia alatt érleljük a szamócát , akkor 2200 Ft/kg volt az induló ára. Most várhatóan anyák napja után érik be az első nagyobb mennyiség, és úgy tűnik, hogy 23 hétig kitart majd. Bár féltünk a hideg időjárástól, de egyelőre azt látjuk, hogy lesz termés bőven. Jelenleg a másodosztályú ára 2800 forint, az első osztályúé pedig 35003800 forint körül alakul. Hogy ez az ár marad-e, és fog-e zuhanni, nem tudni, de az tény, hogy jelenleg aranyárban mérik a magyar szamócát mondta el megkeresésünkre az egyik nyíregyházi őstermelő.