Finta József banképülete a központban

Építészeti sorozatunk szerzõje, Kulcsár Attila Ybl-díjas és Magyar Örökség díjas építész, néhány, a múlt század második felében megvalósult nyíregyházi épületet vesz górcsõ alá, s hívja fel a figyelmet a szakember szemével a laikusoknak észre sem vehetõ szempontokra. Mottója: A modern építészet is lehet szép – és szerethetõ, mint a gyereked.


A Kereskedelmi és Hitelbank épülete a Luther utca–Szent István utca sarkán áll. 1986-ban épült. Tervezõje Finta József, hazánk legismertebb építésze, a szakma doyenje. Budapesten õ tervezte a Kempinsky Hotelt, a Bank Centert, a BRFK épületét, szállodák sorát, egyetemi épületeket. Salgótarjánban, Debrecenben, Pozsonyban, Esztergomban is állnak tervei szerint épült házak. Munkásságát mindenféle díjjal ismerte el mindenféle kormányzat és szakmai grémium.

 

Nem egyszerû feladat

 

Nyíregyházára is álmodott egy banképületet, a KHB-t. Városközpontba tervezni mindig nagy felelõsség, nagy empátiát igényel. A beépítési elõírások kötöttek, a szomszédokhoz való igazodás pedig kötelezõ, különösen, ha zártsorú, egymással összeépítendõ az elõírás. Itt egy alumínium dobozokkal hivalkodó áruház és egy falazott városi polgárház közét kellett beépíteni. Ilyen volt a Takarékpalota és a Luther ház „lecke” is anno, a historizmus is alkalmazta. A megoldás is hasonló. Toronytömegben fordul át, csak egészen másképpen. Mert itt két különbözõ karakterû, és párkánymagasságú épületet kellett összefogni. A sarokházaknak tájékoztatási funkciója is van. Utak ágaznak el alatta, közlekedési csomópontot is jelez. Finta József itt egy baldachinszerû tömeget hozott létre, a két utcával párhuzamos gerincû traktus között, mely lábai alatt árkádos bejáratot hangsúlyoz ki, teret engedve a gyalogosforgalomnak is. Magassága mindkét tömeget meghaladja, manzardos kialakítása az összelátszó Takarékpalota saroktömegével is rokon. Ez a többfunkciós, vertikális hangsúly egyúttal a forgalom királytengelyének, a lépcsõháznak is helyet ad.

 

Árnyékok és színek

 

Az épület szendvicsfunkciós, egymás felett sorolt eltérõ használatokkal. Földszintjén a bank nagyterei, felette homogén irodák, majd ritmusos lakóegységek sorakoznak egy külsõ oldalfolyosóra szervezve, külön lépcsõházról megközelíthetõen. A nyílásrendszerek harmonikusan követik az alaprajz eltérõ megvilágítású igényeit, a résablakoktól a lépcsõház függönyfaláig. Az épület igénybe veszi a kor szerkezeti arzenálját. Falazott és pillérvázas, acélkeretekkel gyámolított hagyományos ácsszerkezetû. A baldachin háromszintes pilléreit posztmodern acél szegélygerendák hidalják át, oromzataiban helyet adva a bank reklámjának. Az építész kísérletet tesz a dobozolt, homlokzatos szomszédjához való igazodásra is. A lakószintet alátámasztó rácsos tartó rúdháromszögei a délelõtt nyújtott árnyékaival idézni akarják annak sokszögû ritmusát. Az udvari bejárat felett, konzolosan rányúló faltartó, az elhatárolódásra is utal. Miskolcon már lebontották a hasonló ALUTRÖSZT reklámot, mellyel a kor sok áruháza be lett „dobozolva”. Talán egyszer itt is sor kerül erre. A ház régi, csíkosan barna színe sokakat zavart, a mostani kékesben a fakulás múlandósága bosszantó. Ez közös a régi és új idõk épületeiben, idõnként fel kell õket újítani.