Figyeljen a parlagfűirtásra, ha nem szeretne akár milliókat is fizetni

Az elmúlt években helikopter segítségével derítették fel Szabolcs-Szatmár-Bereg parlagfűvel fertőzött területeit a Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályának munkatársai. Ilyen idén is lesz, amikor útvonalterv alapján a megye összes térségét szemlézik, a nagyobb városok környékét kiemelten kezelik. Az már most egyértelmű a szakemberek számára, hogy a tavaszi, nyáreleji csapadékos időszak kedvezett a parlagfű fejlődésének, így az elmúlt évhez képest nagyobb lesz a szennyezettség.

 

BÍRSÁG AKÁR 5 MILLIÓ FORINTIG

 

Sipos Tibor, a Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztály vezetője elmondta, a törvény alapján a gazdáknak és telektulajdonosoknak július elsejéig kell elvégezni a parlagfű mentesítést, ezt követően már büntethet a hatóság. A felderítésekről elektronikus jegyzőkönyv készül a földhivatalnál, ez alapján dolgozik a kormányhivatal. Elrendelik a közérdekű- vagy kényszervédekezést, de a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

 

POLGÁRŐRÖK ÉS KÖZETERÜLET-FELÜGYELŐK IS SEGÍTENEK

 

A hivatal felderítési munkáját az országosan megkötött együttműködési megállapodás alapján a polgárőrök is segítik. Nyíregyházán a Közterület-felügyelet munkatársai is figyelik a parlagfűvel szennyezett területeket. A megyeszékhely a korábbi felmérések alapján nem tartozik a fertőzött kategóriába, de az eddigi figyelmeztetések után, július elsejétől a törvényi előírásoknak megfelelően bírságolhatnak is a felügyelők.

Szoboszlai Tibor