Fergetegesre sikeredett a X. Mesterek Vacsorája – Homár mousse, ravioli és préselt szarvas

Homár mousse-t, nyúl raviolit, préselt szarvast, és végül pedig még az „Élet ízeit" is felszolgálták az idei Mestervacsorán. A különleges gasztroesemény története 2006-ban kezdődött, idén pedig jubiláltak a szervezők, mert a 10. alkalmat is sikerült megrendezniük. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezete és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Egyesület szervezésben a Kerekerdő Turisztikai Központba várták a különleges ízek rajongóit.

Ahogy a mesterek tanították, úgy kellett a tanulóknak elvégezni a rájuk szabott feladatot a X. Mesterek Vacsoráján. 60 szakember és tanuló sürgött-forgott a Kerekerdő Turisztikai Központ nagytermében, na és persze a konyhájában, hogy a különleges ételeket felvonultató menüsor ízben, minőségben és látványban is a világ legnevesebb éttermeit idézze meg. A vacsoraest mottója régóta az, hogy itt semmi sem az, aminek látszik...   

Ez egy galuskának látszik, ez meg tekercsnek..."

A hideg előétel ránézésre lehetett volna galuska, vagy valamilyen tekercs, pedig harcsából és süllőből állt össze. De meghökkentő volt a menüsoron szereplő újraértelmezett gulyásleves is. A nyúlhússal töltött, fürjtojással bolondított meleg előételről sem lehetett eldönteni, hogy milyen csodás ízeket tartogat és hasonlóan rejtélyesnek tűnhetett a laikusnak a főétel, valamint a tányérdesszert is.  

Ez egy hosszú menüsor lesz és azt is szerettünk volna, hogy a vendégek jóllakjanak, ne éhesen álljanak fel az asztaltól, ezért olyan lett az adag és az ételek összeválogatása is. Lesz benne hal, magyaros jellegű leves, gulyáslevesnek nevezett, gulyás-hab, vad és borjúszűz is.

– árulta el István András, mesterszakács.

2006-ban rendezte meg először a Mesterek Vacsoráját a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezete. Akkoriban és most is tucatnyi szakember fogott össze, hogy bizonyítsák Szabolcsban is képesek világszínvonalon ötvözni a hagyományost a modernnel, a magyar konyhát a nemzetközivel.

Itt a megye egész területéről jönnek a mesterszakácsok, mestercukrászok és az éttermi mester kollégák. Óriási logisztikát igényel és kimondottan mesterek irányításával folyik a munkavégzés. Ez országos viszonylatban egyedülálló rendezvény, tehát Magyarországon a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egyetlen egy megyei szervezete sem bonyolít ilyen nagyszabású rendezvényt.

– fogalmazott Tóthné Medved Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség SZSZB megyei szervezetének elnöke.

„Így tanul a gyerek!"

A mestervacsorát rendezték már többek között Nyíregyházán, Nyírbátorban, sőt Nyírtasson is. Idén második alkalommal fogadta be a monstre rendezvényt a Kerekerdő Turisztikai Központ. A tulajdonos azt mondta, szeretnék ha a jövő szakemberei látnák milyen elvárásokkal kell majd szembenézniük.

A cél, hogy a felnövekvő generáció, akik itt ma este felszolgálni fognak, láthassa, hogy a vendéglátás valójában egy olyan élménynyújtást, amit szeretetből, tudásból és elkötelezettségből lehet csinálni. Én abban bízok, hogy az itt felszolgálók, segédkezők, akik a mesterek mellett segédkeznek, azok akár majd a mi alkalmazottaink is lehetnek.

– emelte ki Támba Miklós, a Kerekerdő Turisztikai Központ tulajdonosa.

Sokak szerint a legjobb hangulatú mestervacsora volt

A X. Mesterek vacsorája welcome drink-ként, panyolai pálinkákkal, és harapnivalóként serrano sonkával meg csülkös kenyérrel indult. A kevésbé felkészültek már ezzel jól lakhattak volna. A mesterek azonban különleges lecsókrémmel csaptak a nem hétköznapi lecsóba, hogy aztán a látványban franciás tányérok, az ételekhez tökéletesen passzoló borok és végül az édes-sós karamella meg a csokicsodák kápráztassák el a több mint 200 láthatóan elégedett vendéget.