Fergeteges hangulatban ötleteltek a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai

A United Way Magyarország a magyar gyerekek jobb jövőjéért dolgozik a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány szakmai együttműködésében. InnoMate programjuk kifejezetten a középiskolásoknak szól. Célja, hogy a fiatalok azon képességeit fejlessze, melyek elengedhetetlenek a mai munkaerőpiacon.

A program első eleme az Ötletverseny, melyet a StartItUp közreműködésével valósítottak meg és óriási érdeklődést váltott ki a diákok között. A speciális projektindító napon több, mint száz diák ismerkedett meg a programmal, melyet korábbi tapasztalatok alapján, oktatási és start-up szakértőkkel együttműködve dolgoztak ki. A résztvevő diákok az esemény végén jelentkezhettek az InnoMate program innovációs klubfoglalkozásaira, melyek országosan 2020 február elején indulnak el és május végéig tartanak.

A beérkező jelentkezések alapján kiválasztott diákok kis csapatokban saját innovációs projektjeiken  dolgoznak majd olyan helyi pedagógusok támogatásával, akik korábban elvégezték a United Way Magyarország speciális szakmai módszertani képzését és innovációs csoportvezetőkké váltak. A projektfejlesztést a szervezők kiegészítő programokkal is gazdagítják, ahol a diákok példaképekkel találkozhatnak, illetve pályaválasztásukat elősegítendő, vállalatoknál, civil szervezeteknél tehetnek látogatást. A félév végére az ötletből egy olyan kidolgozott projekttervig jutnak el a diák csapatok, amivel elindulhatnak a megvalósítás útján és valamilyen pozitív irányú változást kezdeményezhetnek szűkebb környezetükben, vagy akár a nagyvilágban. 

Azt szeretnénk, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok százezrei ne a hiányosságaikkal szembesüljenek és ne hátránnyal kezdjék a karrierjüket. Ezért olyan, az országban egyedülálló oktatóprogramot állítottunk össze, amely fejleszti a kreativitást, a kritikus gondolkodást és a kommunikációt, valamint kiemelt figyelmet szentel az együttműködés különböző fajtáinak és a közösségépítésnek. A tananyag elkészítésekor fontosnak tartottuk, hogy a fiatalok már a középiskolás évek alatt megismerkedjenek az üzleti etika és a társadalmi felelősségvállalás alapjaival is és vállalkozószellemű, a világra nyitott emberekként lépjenek tovább álmaik megvalósítása felé.

– összegezte az InnoMate program társadalmi felelősségvállalását Adriány Kincső, az United Way Magyarország ügyvezetője.

Drukkolunk a lelkes résztvevő középiskolásoknak, hogy közülük kerüljön ki az a csapat, akik június elején az országos döntőben és díjátadó ünnepségen részt vehetnek.

A United Way Magyarország a világ egyik legnagyobb, magánadományokból fenntartott non-profit szervezete, a több mint 130 éves United Way nemzetközi hálózatának tagja. Globális szemlélettel, helyben cselekszik a fiatalokért.  Az Alapítvány létrehozása óta több száz civil szervezetet támogatott, sok ezer önkéntes tudását és erejét fordította hazánk társadalmi céljaira, illetve a szektorok közötti párbeszéd és együttműködés erősítésével komoly szerepet vállal a magyar társadalom fejlődésében. A jövő a fiataloké - a kulcs az ő kezükben van, ezért programjaik révén erősebb, (ön)tudatosabb, hatékonyabban kommunikáló, a jövőt közös erővel formálni tudó és akaró, felelősségteljes felnőttekké válásukat segítik elő. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) közhasznú non-profit szervezet, melynek küldetése, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok számára a demokratikus értékek és a hozzájuk kapcsolódó magatartásformák tapasztalatai úton történő elsajátítására. Ennek érdekében a DIA a közösségi tanulás segítségével kívánja fejleszteni a fiatalok állampolgári készségeit Magyarországon, és a környező régióban, valamint a döntéshozók, és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek figyelmét kívánja a témára irányítani.