Fénnyel és arannyal címmel nyílt kiállítás Nyíregyházán – Absztraktok a Pál Gyula Teremben
A kiállítás március 30-ig látogatható.

Fénnyel és arannyal a címe Uzonyi Ferenc festőművész kiállításának, mely a Pál Gyula Teremben látható március 30-ig. A szakemberek szakrális jelentést tulajdonítanak a látványnak, melyen a mikrokozmosz óriássá növekedik. A képek elvonatkoztatnak a valóságtól.

A Pál Gyula Terem falain Uzonyi Ferenc, debreceni festőművész képei. Valamennyi címe: Absztrakt - és egy számsor. A korábban figurális alkotások művésze 2014-15-ben váltott. Nonfiguratív munkákkal jelentkezett. Kétségkívül igaz, erdőt, folyót, naplementét láthat az alkotásokban a néző.

Pont az a lényege, hogy senkinek nem akarom megkötni a képzeletét. Van aki egy tengert lát, van aki egy búzamezőt. Mindenki mást lát a képben, és mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit szeretne benne látni, tehát egy ilyen játékra hívom, hogy színek, formák, kinek mit hoznak ki a képekből.

- nyilatkozta Uzonyi Ferenc.

A XXI. század befogadta festményeit, hiszen 2017-ben egyedüli magyarként a Párizsi Szalon zsűrije különdíjjal jutalmazta őt. Ezzel nyertek meghívást hazai alkotók a következő Párizsi Szalon megnyitójára, ahol 13 képzőművész lehetett díszvendég.

Fény és arany nélkül nemcsak a művészetben, de a mindennapokban is nehezen boldogulunk, helyénvaló tehát a nyíregyházi kiállítás címe.

Dr. Vitéz Ferenc művészeti író, a festő ismerője így magyarázza a látványt:

Fénnyel és arannyal... Ez egy teljesen szakrális jelentést tulajdonít az egész képkörnyezetnek, tehát akár tudjuk a fény és arany ilyen jelentését, akár nem, kénytelenek vagyunk felemelkedni ebből a fizikai, hétköznapi világból. Ő is ezt teszi, a környezetünkben megfigyelhető elemekből, a fa lombjából, az őszi tájból, a vizek hullámzásából, a levegő különböző színjátékaiból, a napsütésből, az évszakok változásából építkezik.

Bényi Árpád, Kapcsa János és Gilbert Lupfer tanítványa 27 évesen lett a Debreceni Műhely legifjabb tagja. Közel 20 galériával áll kapcsolatban, az elmúlt években 30-nál is több kiállítása volt, és a párizsi nem az egyetlen dicsősége, hiszen Kanadában egy galéria nemzetközi versenyén nyert aranyérmet.

Érdekes, hogy 25 évig festettem tájat, portrékat, csendéletet. Mindent, ami megihletett és éreztem, hogy sokkal több van a dolgok mélyén, egy vízrészletben is, mint amit mondjuk egy tájképben meg tudok festeni. És a lányom hazajött Párizsból, ő kint tanult művészettörténetet, és mondta, hogy Apa olyan jók ezek az új képeid, miért nem adod be a Párizsi Szalonra is. Beadtam. És ott nemcsak, hogy átment a három részes zsűrin, de még díjat is nyertem vele.

Uzonyi Ferenc így folytatja tovább. Így vegyíti a fény és árnyék arányait. Nem látni – érezni! Nem gondolkodni – átélni! Ezek a közönségnek szánt tanácsai. Kiállítása március 30-ig fogadja a látogatókat a Pál Gyula Teremben.