Félgőz a fürdőkben – 300-350 milliós veszteség a fürdőben
Hotel Fürdőház (Fotó: sostort.hu)

A pandémia határozta meg 2020-ban a nyíregyházi fürdők életét. A március 17-i zárás után szakaszosan nyitottak a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt egységei. Egy szolid nyár után októberben ismét bezártak. 

Nyáron a Tófürdő nyitott elsőként, majd a Parkfürdő korlátozott szolgáltatásai után a benti, zárt terű medencék fogadták a látogatókat. A pandémia, de a kedvezőtlen időjárás miatt is később indult a szezon. A hazai kormányzati intézkedésekhez hasonlóan, más országokban is a belföldi turizmusra irányították a nyaralók figyelmét.  

„Nagyon sok külföldi vendégünk elmaradt. Számszerűleg, ha csak a szezont nézem, 2019-hez képest 87 ezerrel kevesebb külföldi vendéget fogadtunk, és ez rányomta bélyegét a nyári szezonra is. Összességében a bezárások, egy gyengébb nyári szezon, majd a második hullám jött, és újabb bezárások.  Novemberben lényegében számunkra vége lett az évnek.” – nyilatkozta évértékelőjében Dr.Podlovics Roland, a Sóstó–Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

Szlovák, lengyel, román és ukrán vendégek maradtak távol Sóstótól. Máskor a december is teltházas szokott lenni, hiszen karácsony táján és a két ünnep között rengeteg vendég pihen fürdőhelyeken. A tavalyi 526 ezer látogatóval szemben idén 280 ezres forgalommal zárták az esztendőt. A bevételkiesést nem lehetett költségcsökkentéssel ellensúlyozni.

„Nagy segítség volt tavasszal is a bértámogatási rendszer és a járulékkedvezmény, mint kormányzati intézkedés. Most a második hullám idején szintén a bértámogatásnak köszönhetően a munkavállalók bérének 50%-át utólagosan megtéríti számunkra a kormányzat, mint ahogyan a turisztikai ágazatban tevékenykedő gazdasági társaságok számára. Járulékkedvezményt most is igénybe veszünk, tehát mindez nagy kedvezmény volt. Minden karbantartást, felújítást, ami nem szükséges, azokat nyilván megpróbáltuk 0-hoz közelíteni. Ugyanakkor többletköltséget jelentett maga a védekezés. A pandémia után kinyitottunk. A vegyszerek, a kézfertőtlenítő, minden olyan eszköz, ami a korábbi üzemeltetés során nem volt jellemző, ezek nyilván többletköltséget is eredményeztek. Összességében azt mondhatjuk, hogy 300-350 millió forintos veszteséget szenvedünk el a 2020-as évben.”- sorolta az adatokat a vezérigazgató.

Az már nyilvánvaló, hogy januárban nem nyithatnak az intézmények, és a tavaszi tapasztalatok után szkeptikusan indulnak az új esztendőnek. Akkor is csak lassan, óvatosan érkeztek a látogatók. Az idei évnek nagyon komoly kihatása lesz a jövőre is. A likviditás folytatására 250 millió forint értékben nyújtott tagi kölcsönt az önkormányzat. Így átszervezésekkel ugyan, de a dolgozók jelentős részét megtarthatták a társaságnál. Megszüntették a gyógyászati kezelések párhuzamosságát, így a Júlia Fürdőben október 1-től már szünetelt minden terápia. Ugyanekkor zárták be a Fürdőházat is, és költségtakarékosságból nem építették fel a Parkfürdőben az 50 méteres medence sátrát. Megengedhető lett ez a városi uszoda megnyitásával, ami kiszolgálja a sportolókat. Ez a döntés akár napi 100 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a költségvetésben, melynek hiányát a kormányzati intézkedések mellett 100-120 millió forinttal tudták csökkenteni 2020-ban. A 2021-es üzleti terv összeállítása talán még a múltnál is nehezebb.