Roham az autópálya-matricáért – Pótdíjamnesztia segíti az autósokat
Fotó: Illusztráció

Rekordot döntött a jövő évi autópálya-matricák értékesítése az első napon. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató pótdíjamnesztiát vezetett be, így egy utólagos éves autópálya-matrica megvásárlásával kiválthatják a büntetést az autósok. A következő évi matricák ára egy törvénymódosítás miatt az inflációt követve 3,9 százalékkal drágult.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. elővásárlási kampánya december 7-én indult, az éves országos és az éves megyei matricákat válthatják meg előre az autósok. Fontos viszont kiemelni, hogy ezek csak 2021. január elsejétől érvényesek, hiába vásárolják meg hamarabb, decemberben nem lehet velük közlekedni a fizetős szakaszokon. Aki viszont nem vált új autópálya-matricát, 2021. január 31-ig még használhatja a 2020-as évit.

Pótdíjamnesztia

A NÚSZ Zrt. pótdíjamnesztiát hirdetett, így sok autós megúszhatja a büntetést, évente több mint tízezer úthasználó kénytelen pótdíjat fizetni.

„Aki büntetéseket halmozott fel, az most egy országos éves matrica megvásárlásával a hetvenöt napon belüli büntetéseit mind kiválthatja. Ez egy óriási kedvezmény hiszen egy büntetés akár hatvanezer forint is lehet és hetvenöt nap alatt hetvenöt büntetést lehet összegyűjteni, ami egy óriási összeg, tehát rengeteget lehet spórolni, ha valaki ezzel a pótdíjamnesztiával él.” - nyilatkozta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Roham az első napokban

A tavalyi évhez képest idén több mint kétszer annyian vásároltak éves matricát az első napon, ez az ütem azóta is folyamatos. 10 nap alatt többen váltottak autópálya-matricát mint tavaly két hét alatt. Bartal Tamás úgy nyilatkozott, arra számítottak, hogy a vírus miatt kevesebb lesz idén a vásárló, de úgy látják a lakosság pozitívan viszonyul a következő évhez. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly 130, amíg 2020-ban körülbelül 180 autópálya-matricát vásároltak az értékesítés első tíz napjában.

Változnak az árak

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan a megyei matricákat tekintve a tavalyi elővásárlási időszakhoz képest 60 százalékkal nőttek meg az eladások. Ezzel egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a 14. helyet foglalja el a megyék rangsorában és az idén egyetlen külföldi rendszámra sem vettek még matricát, tavaly volt ilyen eset, hogy nem csak magyar rendszámra, hanem külföldi rendszámra is váltottak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei matricát. Az árak inflációkövető módon változtak, ez egy törvénymódosítást követően most már minden évben így lesz, amikor van infláció, akkor a következő évtől számítani kell a matricáknak a drágulására. Most 3,9 százalékkal nőtt meg a matricáknak az ára.” - tette hozzá a vezérigazgató.

2021-től így például az éves megyei matrica a D1-es típusú személyautóknak 5200 forint lesz, egy éves országos autópálya-matrica pedig 44 660 forint. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató 17 darab új hibrid autót állít szolgálatba az év végéig, amelyek a díjköteles szakaszokon fognak díjellenőr-autóként feladatot ellátni.