Fejlesztések – A 64 milliárdos főösszegű városi költségvetés számos beruházást tartalmaz
Fotó: Szarka Lajos

Számos fejlesztés várható idén is Nyíregyházán – ez derül ki a 2021-es költségvetésből. A 64 milliárd forint főösszegű büdzsé ezúttal is hiánymentes és ugyan a város biztonságos működtetése az elsődleges, de több jelenleg is zajló, idén induló vagy akár elkészülő, illetve tervezés, vagy éppen már a közbeszerzés fázisában lévő beruházás olvasható ki a sorokból, több forrásból. Megvalósul például két új körforgalom, jelentős program a földutak aszfaltozásának folytatása, jut pénz energetikai fejlesztésekre, s elkészül az Atlétikai Centrum, az állatparki India-ház és a kulturális negyedbeli Szindbád épülete is.

Két új körforgalom idén

A Nyíregyházi Televízió tudósításának elején látott felvételek még 2020-ban készültek, amikor a három vadonatúj közül a Korányi F. utca – Csaló köz kereszteződésében épült éppen a körforgalom. Idén is készül újabb kettő, mégpedig a Kállói út és Tünde utca csomópontjában, valamint a Hímes sarkán, ahol a Vasvári P. utca, a Kótaji út és a Stadion utca összeér.

Földutak folytatódó aszfaltozása

Dr. Kovács Ferenc korábban több ízben elmondta, ezzel párhuzamosan indul ötmilliárd forintos kormányzati támogatásból a földutak aszfaltozásának újabb nagy programja, hiszen a közúti infrastruktúra fejlesztése állandóan napirenden van, amire évek óta nagyon sok figyelmet és pénzt tud fordítani a város. A polgármester hozzátette, egy újabb óriási program kivitelezése is elindulhat idén. – Azt remélem, hogy ebben az évben meg tudjuk kezdeni a nagykörút bezárását. Nem is tudom, hány évtizedes gond és ígéret is volt ez egyszerre. A kiviteli tervek elkészültek az elmúlt esztendőben, a kormány december végén meghozta a pénzügyi fedezetről a pozitív döntését, természetesen rengeteg munka van ezzel.

Széchenyi utca és társai

S még két, fontos infrastrukturális beruházás várható az önkormányzat égisze alatt – amellett, hogy elindulhat várhatóan tavasszal a Tiszavasvári úti felüljáró teljes felújítása, bővítése is, de az a Magyar Közút programja. Heteken belül elkezdődhet a Széchenyi utca felújítása, később pedig a Déli Ipari Parkhoz vezető út burkolatfelújítása és szélesítése. Erről már Hagymási Gyula beszélt televíziónknak.

Atlétika, India, Szindbád

A fejlesztési helyettes kabinetvezető hozzátette, több folyamatban lévő beruházás is lezárul hamarosan, köztük az Atlétikai Centrum építése, ami jelenleg a legnagyobb volumenű Nyíregyházán, s a Modern Városok Program része, az India-ház az állatparkban, ami a pandémia enyhülésével tavasszal látogathatóvá is válhat, és a Szindbád a Bessenyei téren, pontosabban a Kulturális Negyedben.

Bővülő Kulturális Negyed

– A Kulturális Negyed is tovább fejlődött. A régi HEMO néven ismert, Szindbáddá keresztelt új kulturális attrakció jön létre a Móricz Zsigmond Színház üzemeltetésében, ahol egy étterem, kávézó is működni fog, illetve 4D-s mozi attrakció és színháztörténeti kiállítás is lesz. Tehát egy új kulturális turisztikai attrakciót szerettünk volna létrehozni, amely reméljük, hogy sikerül is. Hamarosan megnyitja a kapuit, természetesen, hogyha a helyzet úgy fogja engedni – fogalmazott Hagymási Gyula.

Energetikai beruházások

Az önkormányzat újabb zöld lépéseket is tesz energetikai területen, hiszen jelentős épületek felújítása készül el idén is. Köztük például az Arany és az Inczédy iskoláé, valamint a Bessenyei téren a bérlakásoké és a Csaló közben a nyugdíjasházé – ráadásul olyan pluszforrásokból, amihez azért juthattunk hozzá, mert eddig hatékonyan teljesítettünk.

Sikeresen pályáztunk

– Több száz milliós beruházások valósulnak meg. És plusz EU forrást igényeltünk, amit meg is kaptunk, köszönhetően annak, hogy Nyíregyháza jól és hatékonyan használta fel az eddigi forrásokat, emiatt is tudtunk igényelni újakat, így ezek az intézmények ezekből tudnak megvalósulni, s mindegyik idén be tud fejeződni – emelte ki a fejlesztési helyettes kabinetvezető.

Bölcsődei program

Hagymási Gyula azt is hozzátette, van szintén egy sikeres pályázatunk, a Honvéd utcai, egy új bölcsőde építésére. Itt a közbeszerzési eljárás még nem zárult le, de várhatóan idén megvalósul. Sőt, mivel eszközbeszerzés is része a projektnek, amiből több intézmény is részesül, így komplex bölcsődei programmá válik.

Gazdaságfejlesztés

Számos egyéb terv is körvonalazódik, de érdemes kiemelni a költségvetés fejlesztési oldaláról még egy tételt, ami a gazdaságfejlesztésről, közvetett módon a munkahelyteremtésről szól. 350, illetve 300 millió forint van betervezve a költségvetésben arra az esetre, ha komoly, területigénnyel rendelkező beruházó cég érkezne a városba, a befektetésösztönzés jegyében.