Fejlesztés az Industrial Electric Bau Kft.-nél – 29 millió forintos támogatást kaptak

29 millió forinttal támogatta a magyar kormány az Industrial Electric Bau Kft. 41,6 millió forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését. A cég a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program technológiai pályázatán nyerte a forrást. Az ünnepélyes szerződésaláíráson Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, a koronavírus-járvány utáni gazdaságvédelmi akciótervben 9000 milliárd forintos forrást biztosítanak a vállalkozások számára.

Tizenhárom éve dolgozik a villamosipari piacon a nyíregyházi Industrial Electric Bau Kft., a cég fő profilja a villamosipari kivitelezés, a gyártósorok tervezése, valamint egyedi gépek gyártása. Számos ipari területen van jelen a vállalkozás, például autó-, műanyag-, gyógyszer- és élelmiszeripar.

„Az idő múlásával és a megrendelői igények változásával egyre több megkeresést kaptunk egyedi gépek megtervezésére és gyártására, ehhez korábban külsős gépész partnerek bevonását kértük, de ez nem mindig volt megfelelően gördülékeny, ezért a cég vezetése 2017-ben úgy döntött, hogy saját gépészdivíziót hoz létre, saját infrastruktúrával, saját eszköz- és gépparkkal. Ezen törekvésünkben volt hatalmas segítségünkre a magyar kormány, mivel a jelenlegi gépeink és berendezéseink jelentős része is pályázati forrásból valósult meg” – mondta Labanics István, az Industrial Electric Bau Kft. ügyvezetője.

Jelentős támogatás

A cég legutóbb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program technológiai pályázatán nyert 29 millió forintos forrást az összesen 41,6 millió forint értékű fejlesztéséhez. A kapacitásbővítő beruházás részeként egy újabb nagy értékű gépet vásároltak, egy úgynevezett CNC megmunkáló központot. Ennek köszönhetően új piaci szegmenseket is megcélozhatnak.

„Jó példa ez a cég a többi nyíregyházi vállalkozás számára, egy klasszikus kisvállalkozás, még azt nem mondhatjuk, hogy közepes, mert 26 ember dolgozik itt, tehát közel 30 családnak adnak megélhetést. Véleményem szerint ez a fejlődés azt mutatja, hogy besegítenek Nyíregyháza foglalkoztatásába és a térség foglalkoztatásába is” – mondta dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője.

Gazdaságpolitika a járvány után

A vállalkozásnak számos terve van a jövőre nézve, mind a gépész, mind a villamos részleg továbbfejlesztésére, még idén új összeszerelőüzemet építenek, de a tudásbázisukat is bővítik. Minél hamarabb szeretnének a robotizálás és az ipari automatizálás területén Magyarországon is számottevő céggé válni, tette hozzá az ügyvezető. A magyar gazdaság sikerességéhez nélkülözhetetlenek a mikro-, kis- és középvállalkozások, ezért a hazai gazdaságpolitikában is fontos szerepük van, Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt.

„A magyar gazdaság történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési csomagját tudtuk összeállítani, ez 9000 milliárd forintot jelent, ez a gazdasági teljesítményünk körülbelül húsz százaléka. Az akcióterv hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a magyar gazdaság csökkenése április-május hónapokban megállt és az elmúlt hetekben már a magyar gazdaság szép lassan kezd visszatérni arra a növekedési pályára, ahol korábban volt. A gazdaságfejlesztés fókuszában továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások, a foglalkoztatásnak a bővítése és az újraiparosítás áll, ebben nincsen változás” – mondta a rendezvényen Varga Mihály pénzügyminiszter.

Vállalkozásfejlesztési támogatások

Az uniós támogatások 60 százalékát költi a kormány olyan konkrét gazdaságfejlesztésre, amelynek köszönhetően kevesebb a munkanélküli és a magyar gazdaság növekedése uniós szinten is kimagasló. A GINOP programokban pedig 2500 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre a vállalkozások számára. A világjárvány miatt a hazai sérülékenyebb ágazatok, mint például az élelmiszergazdaság, a mezőgazdaság és a turizmus kiemelt támogatásokra számíthat a kormánytól. A keddi rendezvényen ünnepélyes támogatói szerződést is aláírt Labanics István, a cég ügyvezetője és Varga Mihály pénzügyminiszter.