Fehér karácsonyunk lesz? Megérkezett a friss előrejelzés
A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hosszú évek óta nem volt az országban egységesen fehér a karácsony. Bár még majdnem egy hónap van karácsonyig, az előrejelzések ebben az időtávlatban nagyfokú bizonytalansággal terheltek, a nagytérségi folyamatok várható alakulását elemezve néhány forgatókönyv már valószínűsíthető, ami a következő hetek időjárását illeti – írja oldalán az Időkép.

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem lesz ritka az 1045 hPa fölötti légnyomás sem. Mindehhez társulhat a Grönland térségében megerősödő anticiklon is, az izlandi ciklongyár gyakorlatilag megszűnik. Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét.

A legtöbb modell egyetért abban, hogy az Európa északi-északnyugati része fölött megerősödő magasnyomás tartósan fennállhat,

sőt jövő hét második felében hirtelen sztratoszférikus melegedés is bekövetkezhet, mely tovább erősítheti ezt a hatást.

A modellek között jelenleg is nagy a szórás, de pillanatnyilag úgy tűnik, hogy december előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel.

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a szóban forgó magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az említett keveredési zóna inkább tőlünk nyugatra alakulhat ki, hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hidegoldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe.

Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem. Ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

 

Forrás: hirado.hu