Fantasztikus volt a hangulat a Parno Graszt és a Bohemian Betyars közös koncertjén

A VIDOR második napján, szombat este a Parno Graszt a Bohemian Betyars zenekarral együtt lépett színpadra. Magyar népzene és hagyományos cigány folklór szólt kupán, hegedűn és gitáron, egészen korszerű hangszerelésben.

Egy nagyon izgalmas formáció, a népzenére épülő két világzenei együttes találkozásának lehetett szem és fültanúja a Kossuth téri nagyszínpad közönsége szombaton. A paszabi cigányzenekar, a Parno Graszt, illetve a szintén folkra épülő, magát punk zenekarnak tartó Bohemian Betyars muzsikusai játszottak.  

Oláh János, a Parno Graszt művészeti vezetője elmondta:

A két zenekarnak a stílusa azért mondjuk meg, hogy nagyon messze áll egymástól. Épp, hogy jöttem le a VIDOR Fesztiválra, küldték a facebookos értesítéseket, hogy jó kis szabolcsi cigánynótát játsszatok. Lesz meglepetés bőven, mert itt minden lesz, csak az nem. Az egész szerintem pont azért működik, hiszen tudjuk, hogy a nagyon éles ellentétek vonzzák egymást. Itt teljesen ugyanez van, hogy nagyon különbözőek vagyunk zenei sítlusban és öltözékben is, de valahogy mégis egymásra találtunk.

Bohém, hóbortos együttesek. Magyar, cigány és balkáni népzenével. A fehér ló kupával és harmonikával, a betyárok pedig elektromos gitárral és prímással éneklik meg a világ örömeit, bánatait. A Parno Graszt Indiában kutatta zenei gyökereit, majd bemutatatkozott az Egyesült Államok 20 városában is, és szerepelt A Dal színpadán. A bohém betyárok rajongótábora pedig a speed-folk freak-punk dalokra Miskolctól Spanyolországig és még tovább Dél-Koreáig lázba kerül. Nyilván ők, a fiatalabbak kezdeményezték a fúziót.

Palágyi Máté, a Bohemian Betyars prímása hozzátette azt is:

Mi alapvetően  népzenei gyökerekből építkezünk, és azt próbáljuk megcsavarni a 6 embernek a gondolkodásmódjával, meg modern hangzással. Mi néptáncosként kezdtünk - a basszusgitáros meg én – és akkor már rég táncoltunk a Parno Graszt zenéjére. Nekünk a zenélés előtt bőven már egy rajongás volt  az ő zenéjük iránt. A bulik nagy felpörgetői voltak a számaik. Amikor megkerestük őket, éreztük, hogy ami nagyon közös a két zenekarban, az az energia.

A két, világot és  számos fesztivált megjárt zenekar első közös klipje lassan három éve készült.

Üzenet is társul a „Ha menni akarok...” mellé.

Az egymás mellett élés, meg a közös zenélés, és a „ Ha menni akarok”  című számunknak is az egyik kulcsmondata, hogy ne álld el előlem a napot. Innen  indult ez az egész szám, ami persze vonatkozik népcsoportokra, szomszédra is. Igazság szerint Józsik ezt rögtön egy párkapcsolati szituációra húzták rá: bármit megkapsz tőlem, szeretjük egymást, engedj el kérlek, de hagyjuk egymást élni.

- fogalmazott Palágyi Máté.

Így marad talpon a blues, a jamaicai és paszabi cigányzene új hangszerelésben, sokak örömére, és lesz hallgatható a befogadó ifjú közönség számára.

A VIDOR keddi zenei programjában a Dalinda, Dánielfy Gergő és az utazók, majd a Magashegyi Underground koncerjét hallhatják fél 6-tól, 7 órától, illetve fél 9-től a Kossuth téren.