Ezt a kilenc hibát követjük el leggyakrabban a a védekezés során
Ezt a kilenc hibát követjük el leggyakrabban a a védekezés során

A koronavírus elleni védekezésben az emberek negyede nem olyan elővigyázatos mint ahogyan állítja. Ezért tévedés abból kiindulni, hogy ismerőseink ugyan olyan körültekintően járnak el mint mi magunk – írja egy amerikai pénzügyi hírportál, a Business Insider amely összegyűjtötte azt a kilenc tipikus hibát, amelyeket leggyakrabban követünk el a védekezés során. A listát az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány is közzétette.

A közgazdaságtanon belül a viselkedésgazdaságtan egyre fontosabb szerepet tölt be. Korábban, évszázadokig azzal érveltünk, hogy minden egyén racionális, racionális döntéseket hoz, érzelmei által nem befolyásolt és alapvetően mindig optimálisan dönt. Aztán egyre inkább felismertük a tényt, hogy ez nincs mindig így – kezdte a beszélgetést az M1 Ma reggel című műsorában Pásztor Szabolcs az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

A döntés elméletben azt szoktuk kiemelni, hogy minden döntésünk érzelmi alapon születik, és ezeket az érzelmi alapon meghozott döntéseket próbáljuk tényekkel magyarázni. Befolyásolnak bennünket a meggyőződéseink, a hiedelmeink és gyakran az egyén felül kíván kerekedni a tudományos tényeken és a saját hiedelmei vezérlik, ezért fordul elő sokszor, hogy tényszerű kérdéseket is sokszor más megvilágításba helyezünk – tette hozzá a vezető kutató.

A hibák között ott van, hogy például ami nem tiltott azt az emberek úgy veszik, hogy kockázattal sem jár. Illetve, hogy nem egészként tekintünk a megelőző intézkedésekre.

A járványkezelésben az egyéni felelősség rendkívül fontos. Az egyén viselkedésének tanulmányozása is rendkívül fontos. Ha minden egyes gazdasági szereplő közgazdasági szempontból racionális lenne, akkor maximálisan követné a járványügyi előírásokat – emelte ki a vezető kutató.

Dél-Koreában az egyéneket mihamarabb szerették volna ráterelni arra, hogy hozzanak racionális döntéseket. Ők felismerték azt a tényt, hogy a határok lezárásával, ugyan komoly járványügyi eredmények érhetőek el, de összességében egyéni szinten kell fundamentális megoldásokat hozni.

Magyarországon azt láthatjuk, hogy emelkednek a napi esetszámok. Az országos tiszti főorvos szerint akkor járunk el helyesen, ha magunkra és a közvetlen családtagjainkon kívül mindenkire úgy tekintünk mint potenciális fertőzöttre.

Pásztor Szabolcs véleménye szerint, legyünk racionálisak, kövessük azokat a szabályokat amelyeket számunkra előírnak. Minden korábbi járvány megváltoztatta a közgazdasági gondolkodást és a közgazdaságtant is. Valószínűleg a koronavírus-járványnak is lesz ilyen hatása, de ezt egyelőre még nem tudjuk – mondta Pásztor Szabolcs.

A kilenc felsorolt védekezési hibát a koronavírussal kapcsolatban ide kattintva olvashatja el.

hirado.hu